Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit, per primera vegada, revertir la pèrdua de memòria en ratolins amb Alzheimer mitjançant la utilització de teràpia gènica i després d'identificar la proteïna que, si es bloqueja, impedeix la consolidació de la memòria. Segons ha informat la UAB, la investigació, portada a terme per científics del seu institut de Neurociències, ha permès descobrir un mecanisme cel·lular implicat en la consolidació de la memòria.

Després d'aquesta troballa, els científics han aconseguit desenvolupar una teràpia gènica per revertir la pèrdua de memòria en estats inicials de l'Alzheimer en ratolins, als quals han injectat en l'hipocamp, una regió del cervell important per al processament de la memòria, un gen que provoca la producció d'una proteïna que està bloquejada en els pacients amb la malaltia, l'anomenada Crtc1. La proteïna restituïda per la teràpia gènica permet desencadenar els senyals necessaris per activar els gens implicats en la consolidació de la memòria a llarg termini.

La importància de la investigació ha motivat que sigui portada a la revista científica The Journal of Neuroscience i és un pas en la línia de descobrir els mecanismes cel·lulars que causen alteracions en la transmissió nerviosa i la pèrdua de memòria en les etapes inicials de l'Alzheimer, malaltia que afecta unes 400.000 persones a Espanya i que és la primera causa de demència. Segons Carlos Saura, responsable de la investigació, "aquest estudi obre noves perspectives per prevenir i tractar la malaltia d'Alzheimer, ja que hem demostrat que una teràpia gènica que activa la proteïna Crtc1 és efectiva per prevenir la pèrdua de memòria en ratolins".

Per identificar la proteïna que estava bloquejada, els investigadors han comparat l'expressió de gens en l'hipocamp en ratolins sans i en ratolins transgènics als quals se'ls ha desenvolupat la malaltia.