Un equip internacional d'investigadors dirigits per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Castelldefels (Baix Llobregat) ha desenvolupat un nanoxip, equipat amb nanopartícules d'or, capaç de diagnosticar un càncer en etapes precoces, quan la malaltia afecta poques cèl·lules.

El professor Romain Quidant, coordinador del projecte, ha explicat que es tracta d'una plataforma de lab-on-a-chip capaç de detectar marcadors de proteïnes de càncer a la sang utilitzant els últims avenços en plasmònica, microfluids, nanofabricació i química de superfícies.

El dispositiu té la capacitat de detectar concentracions molt baixes d'aquestes proteïnes marcadores de càncer a la sang, i permet el diagnòstic de la malaltia en una etapa precoç, cosa que facilita el diagnòstic i tractament.

Segons Quidant, el nanodispositiu té un gran potencial com a eina per a tractaments de futur de càncer, no només per la seva fiabilitat, sensibilitat i baix cost, sinó també per la seva fàcil portabilitat, que permet portar-lo a llocs remots amb dificultats d'accés en hospitals i clíniques.

El científic ha destacat que actualment la majoria dels càncers es detecta a nivell macroscòpic, quan el tumor està format per milions de cèl·lules de càncer i la malaltia està començant a avançar cap a una fase més madura. El nanoxip desenvolupat per l'ICFO permet detectar-lo quan afecta poques cèl·lules localitzables.

"Seria com intentar apagar un incendi a casa quan només són unes quants poques espurnes en lloc d'un foc que ha pres i s'està disseminant a pas lleuger per diferents habitacions", han comparat els investigadors.

Encara que és extremadament compacte (només pocs centímetres quadrats), el dispositiu lab-on-a-chip alberga diversos sensors distribuïts en una xarxa de microcanals de fluids.

Unes nanopartícules d'or implantades a la superfície del xip es programen químicament amb un receptor d'anticòs de tal manera que són capaces d'atreure els marcadors de proteïnes que circulen per la sang.