L'actriu nord-americana Angelina Jolie va afirmar ahir que és "un mite" que les violacions siguin conseqüència inevitable dels conflictes i va recordar que "és un arma de guerra dirigida a la població civil: no té res a veure amb el sexe i tot a veure amb el poder".

Angelina Jolie es va unir al ministre britànic d'Estrangers, William Hague, per condemnar la violència sexual en zones de conflicte, a l'inici d'una cimera sobre aquest tema que se celebra fins a aquest divendres a Londres.

L'actriu, vestida de blanc i amb els cabells recollits, va inaugurar amb Hague al recinte firal Excel, de l'est de Londres, les jornades conegudes com Fringe, desenes d'esdeveniments i xerrades per conscienciar sobre el problema.

Jolie va dedicar la cimera a una dona bosniana que va conèixer a Sarajevo i la història de la qual la va impactar, ja que, passats els anys, encara no s'havia atrevit a confessar al seu fill que era fruit d'una violació. "Com que no hi ha hagut justícia per aquest particular crim contra ella, en la seva particular situació, i havent vist l'home que la va violar lliure pel carrer, es va sentir veritablement abandonada pel món", va relatar ahir Jolie.

"Venint cap a aquí, dèiem [amb Hague]: què deu pensar ella d'aquesta jornada? Aquesta jornada és per a ella", va proclamar l'actriu.

En l'acte inaugural, Hague va declarar que només "un home feble" abusa de les dones, mentre l'actriu, de 39 anys, va subratllar que és necessari llançar el missatge que "la vergonya és de l'agressor" i mai de la víctima.

En declaracions prèvies, Hague va lloar el paper de Jolie com a enviada especial de l'ONU per a refugiats i va destacar que, gràcies a la seva habilitat per connectar amb l'audiència, havia tingut un "enorme impacte transformador" en la campanya contra la violència sexual, que encapçala el ministre britànic.

William Hague va recordar que la violació de dones i nenes en guerres és "un dels grans crims massius dels segles XX i XXI" i s'usa de forma "deliberada i sistemàtica" contra poblacions civils en tots els continents, i en països com Síria, el Congo, Rwanda o Colòmbia.

Entre els atractius del Fringe, obert al públic i gratuït, es passaran films, hi haurà obres de teatre i es podrà assistir amb Jolie i Hague a la projecció de la pel·lícula sobre Bòsnia dirigida per l'actriu, In the Land of Blood and Honey, que va inspirar la iniciativa de celebrar aquesta trobada.