El tenor Josep Carreras ha tornat, 27 anys després de tenir una leucèmia, a l'Hospital Clínic de Barcelona, on va ser tractat, per inaugurar els laboratoris de l'Institut d'Investigació contra aquesta patologia, que mata cada any uns 7 milions de persones al món, que té el seu nom.

Carreras, molt emocionat, va dir que era "un visitant permanentment agraït perquè aquí, en aquest hospital, em van salvar la vida, i per les facilitats que han posat l'hospital i la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) per dur a terme aquest projecte".

Després d'assenyalar que amb la seva aportació es complementa allò bo i excel·lent que ja es fa per millorar la salut dels pacients amb leucèmia, es va referir al professor Ciril Rozman, el seu metge durant la malaltia, com a "font i exemple d'inspiració perquè el campus que avui s'inaugura és fruit de la seva mestria científica i acadèmica". El nou campus Clínic-UB està ubicat a la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i disposa d'un laboratori molecular, un laboratori de citometria de flux, sala de criobiologia i altres instal·lacions dedicades a la investigació de la leucèmia, repartits en dues plantes.

Al capdavant del campus Clínic-UB, al qual la Fundació Internacional Contra la Leucèmia Josep Carreras ha invertit més de 2,5 milions, hi ha el bioquímic i metge Pablo Menéndez, un expert internacional que liderarà un equip investigador de deu persones.

Aquest campus és un dels tres que impulsa l'Institut Josep Carreras (IJC), constituït el 2010 amb el suport de la Generalitat de Catalunya, per convertir-se en un centre de referència internacional en l'àmbit de la leucèmia, i que estaran ubicats també a l'hospital de Sant Pau i a l'ICO/Germans Trias i Pujol de Badalona. La Fundació Carreras destinarà 14 milions d'euros als edificis i equipaments d'aquests tres campus per impulsar investigació d'excel·lència, però tots en àmbits diferents.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va recordar que en aquest hospital es va formar com a metge i que en aquests anys ha vist els canvis que s'hi han produït, la malaltia i la superació de Carreras, i ha tingut la satisfacció de ser en el naixement de la fundació.

Álvaro Urbano, coordinador del campus Clínic-UB de l'IJC, va explicae que malgrat que els recursos i la investigació han millorat, la taxa de curacions de la leucèmia és només el 15 % més alta que fa uns anys i que els èxits que s'han produït es deuen més a la prevenció que als tractaments.

El degà de la facultat de Medicina, Francesc Cardellach, va assegurar que l'hematologia moderna va néixer a Espanya a l'Hospital Clínic amb els seus professionals i especialment del professor Rozman, i que el contingut de la investigació de la teràpia cel·lular encaixa perquè l'Institut Josep Carreras estigui en aquest hospital.

Josep Maria Piqué, CEO del Clínic, va remarcar que part de la investigació que es fa a Catalunya es deu al mecenatge de l'obra social de les caixes d'estalvis i a les aportacions de grans prohoms, entre els qual destaquen Josep Carreras.

Actualment es curen el 75 % de les leucèmies de nens i adolescents i el 45 % dels adults aconsegueixen guanyar la batalla, però, segons Rozman, encara falta molt camí, malgrat que l'avenç ha estat important, perquè fa 30 anys era una malaltia gairebé fatal.