La sonda espacial Gaia, el telescopi més complex construït a Europa amb la missió de cartografiar la Via Làctia en tres dimensions, ha descobert la seva primera supernova, una explosió d'estrelles que té lloc unes dues vegades per segle en cada galàxia.

"Mentre escanejava el cel per mesurar la posició i el moviment de les estrelles de la nostra galàxia, Gaia ha descobert la seva primera explosió en una galàxia molt, molt llunyana", va informar ahir l'Agència Espacial Europea (ESA) en un comunicat.

En concret, els científics estimen que la supernova a la qual han batejat com Gaia14aaa va tenir lloc en una galàxia situada a uns 500 anys llum de la Terra.

Es tracta d'una supernova del Tipus Ia, és a dir, l'explosió d'una nana blanca tancada en un sistema binari en el qual acompanya a una altra estella.

Mentre que altres supernoves són explosions mortals d'estrelles massives, diverses vegades més grans que el Sol, les supernoves del Tipus Ia són el producte final de col·legues menys massives.

Per confirmar el descobriment del la sonda i establir la distància a la qual es va produir el fenomen, els astrònoms es van ajudar els telescopis Isaac Newton i Liverpool, tots dos situats a l'Observatori del Roque dels Nois de la Palma, a les Illes Canàries espanyoles .

La sonda espacial Gaia, que va començar el seu treball científic el passat 25 de juliol, escaneja el cel sencer en repetides ocasions, de manera que cadascuna de les mil milions d'estrelles del catàleg final serà examinada de mitjana unes setanta vegades en els pròxims cinc anys.