Coïssor, ulls vermells, sequedat i visió borrosa són símptomes de la síndrome visual informàtica (SVI) que, segons el Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), pateix el 70 % de la població per culpa d'un excessiu ús de pantalles d'ordinador, telèfons mòbils, tauletes o e-books.

Segons aquesta enquesta, realitzada en línia a 1.400 persones de 14 a 70 anys, entre el 50% i el 90% de la població passa mirant una pantalla més de dues hores al dia, el temps màxim recomanat. Els menors de 30 anys són els que més s'excedeixen, amb una mitjana de 10 hores i mitja davant un ordinador, mòbil, e-book o consola, entre altres pantalles. Els segueixen, amb 9,3 hores, les persones d'entre 31 i 45 anys; amb 8,3, les de 46 a 60 anys i fins i tot els més grans de 60 anys, amb 3,8 hores, superen les dues hores màximes recomanades.

"Les xifres són escandaloses", ha assegurat Alfonso Bielsa, president del col·legi, que ha presentat a Barcelona la campanya "Visió i pantalles" juntament amb la facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa de la UPC-BarcelonaTech. L'objectiu de la campanya és conscienciar la població que cal tenir una bona visió de prop i adaptar els ulls als canvis produïts des de la implantació de les pantalles de tota mena.

El primer dels cinc consells del COOOC per prevenir la SVI és seguir la regla del 20-20-20 i apartar la mirada durant 20 segons cada 20 minuts enfocant a una distància de 20 peus (6 metres).

Altres consells són evitar els reflexos a la pantalla, especialment de llums superiors o finestres; mantenir una postura correcta; situar el monitor per sota de l'altura dels ulls o la part superior a l'altura dels nostres ulls i forçar el parpelleig voluntari o tancar els ulls 20 segons de tant en tant.

Bielsa ha explicat que "les pantalles obliguen els ulls a fer un esforç constant en unes condicions extremes que moltes vegades es tradueix en una sobrecàrrega fruit de les nombroses hores que passem al seu davant".

"Una visió nítida no equival a una bona visió", ha subratllat Bielsa, que ha explicat que "podem no notar la necessitat de portar ulleres en fer altres activitats, però l'esforç addicional que suposa mirar una pantalla sense correcció òptica provocarà més símptomes de fatiga ocular".

Per la seva banda, el degà de la facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa, Joan Gispets, ha posat èmfasi a dir que "amb tantes pantalles en la nostra vida quotidiana, l'ús de la visió de prop ha augmentat de forma exponencial, i que sigui eficient és fonamental".

Dissenyats per mirar de lluny

"La visió humana està dissenyada per veure-hi bé de lluny. Fa només un segle, la majoria de la població feia molts treballs a l'aire lliure, en espais oberts, que requerien visió de lluny i amb les quals els ulls estaven relaxats gairebé durant tot el dia", segons Gispets. "Mirar una pantalla de prop i durant tantes hores seguides suposa que el nostre sistema òptic està fent un sobreesforç molt important", ha afegit.

Pel que fa al parpelleig, quan passem moltes hores davant d'una pantalla, disminueix i, per tant, també la secreció lacrimal. Quan una persona parla, parpelleja fins a 25 cops per minut. Aquesta freqüència, davant una pantalla d'ordinador, pot arribar a reduir-se fins a només 5 vegades per minut i a més el parpelleig es produeix quan la superfície ocular ja fa uns segons que no té llàgrima.