Un nou estudi de persones que no s'infecten malgrat la seva elevada exposició al VIH ofereix informació per al disseny de vacunes preventives i ha permès desenvolupar una nova tècnica que fa possible detectar senyals de protecció potencial davant el virus. L'estudi ha estat realitzat per investigadors de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa i va ser publicat ahir a la revista científica Journal of Infectious Diseases, segons va informar aquest centre. Després d'una infecció per VIH, els primers símptomes poden trigar anys a aparèixer i, normalment, si la persona segueix el tractament habitual el nivell de virus baixa i el sistema immunitari, debilitat, comença a recuperar-se.

No obstant això, hi ha persones que reaccionen de forma inusual, com els denominats "controladors d'elit", que aconsegueixen frenar la replicació del virus sense cap tractament, o els "progressors ràpids", que desenvolupen la infecció de forma inusualment ràpida. Un tercer grup el constitueixen els denominats HESN (segons les seves sigles en anglès Highly Exposed Sero Negative), que malgrat la seva elevada exposició al VIH no s'infecten. L'estudi publicat se centra en aquest tercer grup i els científics han desenvolupat una nova tècnica "que permet detectar senyals de protecció potencial davant del VIH".

El descobriment demostra, per primer cop, que, amb els mètodes adequats, els investigadors poden documentar respostes immunitàries específiques contra el VIH en aquestes persones.

El professor Christian Brander, coordinador de l'estudi, ha assegurat que "els avenços d'aquest nou estudi tenen grans implicacions en el desenvolupament d'una vacuna preventiva del VIH".