Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han descrit una relació fins ara desconeguda entre una proteïna, denominada HNRNPA2B1, i el desenvolupament del càncer de pàncrees.

La investigació, que publica aquesta setmana la revista Gastroenterology, ha demostrat que en línies cel·lulars humanes cancerígenes (in vitro i in vivo) aquesta proteïna és essencial perquè funcioni la proteïna KRAS oncogènica, vinculada amb l'inici i la progressió tumoral.

Segons els investigadors, la interacció entre la HNRNPA2B1 i la proteïna codificada pel gen KRAS és una diana terapèutica potencial per al tractament del càncer de pàncrees, un dels tumors amb pitjor pronòstic.

La investigació ha estat dirigida per la professora Neus Agell, catedràtica de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Facultat de Medicina de la UB i investigadora de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Al treball també hi han participat Carles Barceló, investigador del mateix departament de la UB, i científics de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i de l'Institut del Càncer Dana-Farber, adscrit a l'Escola de Medicina de Harvard (EUA).

Segons ha explicat Neus Agell, més del 90% dels càncers de pàncrees contenen mutacions del gen KRAS, que ajuda la cèl·lula a interpretar el que passa al seu voltant i li indica quines accions ha de fer a continuació, com per exemple reproduir-se o morir.