L'expansió de la classe mitjana a la Xina dispararà la demanda de banya de rinoceront en el gegant asiàtic i intensificarà l'amenaça que la caça furtiva suposa per a la supervivència de l'espècie, segons ha declarat el conservacionista sud-africà Dex Kotzé.

Kotzé ha recordat que la Xina és la primera destinació mundial d'aquest producte, al qual en països asiàtics s'atribueixen propietats curatives i afrodisíaques, en una trobada amb periodistes a Johannesburg en la qual van participar també representants del Govern sud-africà i de parcs naturals del país austral.

L'empresari i activista va declarar que l'expansió de la classe mitjana xinesa incrementarà també el comerç d'ivori, cosa que augmenta el perill per a la supervivència de la població d'elefants a l'Àfrica. Kotzé -impulsor de la Marxa Global anual pels Elefants i els Rinoceronts- va esmentar l'alt ritme d'urbanització de la població xinesa com a motiu de preocupació per a la conservació d'elefants i rinoceronts. Segons ONG conservacionistes, el consum de pocions elaborades amb banyes de rinoceront s'associa amb el prestigi social i el poder econòmic entre les classes mitjanes i altes urbanes de països com la Xina i, sobretot, Vietnam, considerat sovint el principal comprador de banya de rinoceront procedent del sud d'Àfrica.

La directora del ministeri de Medi Ambient, Rose Masela, ha explicat que les banyes que s'obtenen de la caça furtiva a Sud-àfrica arriben en molts casos a Vietnam i Hong Kong, des d'on sovint són transportades a la Xina, que és el primer mercat del món.