L'astrofísic Stephen Hawking ha advertit que la intel·ligència artificial "podria ser més llesta que tots nosaltres" i ha proposat que els éssers humans estableixin colònies en altres planetes per evitar en última instància la "quasi certesa" d'una catàstrofe tecnològica, segons publica el diari anglès Financial Times.

Les seves advertències s'uneixen a les de diversos magnats de Silicon Valley sobre intel·ligència artificial, tot i que molts d'ells hi han invertit diners.

Hawking, que té una malaltia neuronal i utilitza un sistema dissenyat per Intel per parlar, creu que la intel·ligència artificial podria convertir-se en "un perill real en un futur no gaire llunyà" si arribés a fer-se capaç de dissenyar les seves pròpies millores.

L'enginyeria genètica ens permetrà augmentar la complexitat del nostre ADN i "millorar la raça humana", ha dit Hawking al Financial Times. No obstant això, ha afegit que seria un procés lent i que passaria uns 18 anys abans que els éssers humans en veiessin cap dels beneficis.

"Per contra, d'acord amb la llei de Moore, els ordinadors dupliquen la seva velocitat i capacitat de memòria cada 18 mesos. El risc és que els equips desenvolupin intel·ligència i prenguin el relleu. Els éssers humans, que estan limitats per una evolució biològica lenta, no podrien competir, i serien reemplaçats", ha advertit.