2014 és un dels anys més càlids fins ara i apunta que serà el més càlid dels que existeixen registres, el que confirma la tendència a l'escalfament global a llarg termini, segons l'Organització Mundial de la Meteorologia (OMM), que ahir va presentar les seves estimacions preliminars sobre l'estat del clima en el planeta Terra.

"De la informació provisional per al 2014 es desprèn que catorze dels quinze anys més calorosos dels quals es té registre s'han donat en el segle XXI", ha manifestat en roda de premsa el secretari general de l'OMM, Michel Jarraud.

"El que ha passat el 2014 correspon plenament al previsible en una situació d'evolució del clima. Una calor sense precedents sumat a pluges torrencials i inundacions van provocar la destrucció de mitjans de subsistència i de vides", va alertar Jarraud.

L'informe s'anomena oficialment "Declaració provisional de l'OMM sobre l'estat del clima mundial el 2014" i en ell s'indica que la temperatura mitjana mundial de l'aire sobre la superfície terrestre i la superfície del mar de gener a octubre va ser superior en aproximadament 0,57 graus centígrads a la mitjana del període de referència de 1961-1990, que va ser de 14 graus.

Així mateix, s'hi assenyala que les temperatures en els deu primers mesos de l'any van ser 0,09 ° C superiors a la mitjana de la dècada anterior (2004-2013).

Si fins a final d'any es manté la mateixa tendència, probablement el 2014 serà l'any més calorós mai registrat, adverteix l'OMM.

Els anys més calorosos precedents van ser 2010, 2005 i 1998.

Jarraud va subratllar que aquests resultats confirmen la tendència subjacent a l'escalfament a llarg termini.

"A causa d'unes emissions de gasos d'efecte hivernacle sense precedents i a la seva concentració en l'atmosfera, el planeta es veu abocat a un futur d'allò més incert i, probablement, inhòspit", ha advertit Jarraud.

La declaració provisional es va publicar perquè servís de base a les negociacions anuals sobre el canvi climàtic que s'estan desenvolupant aquesta setmana a Lima.

Les altes temperatures de gener a octubre es van aconseguir tot i que no s'havia donat realment un episodi del fenomen El Niño.

El Niño ocorre quan unes temperatures de la superfície del mar superiors a la mitjana en la part oriental del Pacífic tropical es combinen amb sistemes de pressió atmosfèrica que es reforcen i afecten les condicions meteorològiques mundials.

Durant l'any, van pujar les temperatures de la superfície del mar fins gairebé als llindars d'El Niño, però aquesta pujada no va ser acompanyada d'una resposta atmosfèrica. No obstant això, en gran part del món es van observar moltes de les condicions meteorològiques i climàtiques normalment associades amb El Niño.

Pel que fa exclusivament a la temperatura mitjana de l'aire a la superfície de la Terra, de gener a octubre del 2014 va ser d'aproximadament 0,86 ° C per sobre de la mitjana corresponent al període 1961-1990, el que la converteix en la quarta o la cinquena més alta de les registrades per a aquest període.

Les temperatures mundials en la superfície del mar van ser les més altes de les que es tenia registre, i es van situar en uns 0,45 ° C per sobre de la mitjana de 1961-1990.

Per als mesos de gener a juny, les temperatures a què es va arribar en les profunditats oceàniques de fins a 2.000 metres també no tenen precedents.