L'escriptor i periodista Joan Barril va morir ahir als 62 anys a causa de les complicacions d'una pneumònia per la qual estava ingressat a l'Hospital Clínic de Barcelona des de l'octubre passat. Barril va ser un polifacètic home de lletres que tant va dominar l'escriptura -era autor de més de 16.000 articles periodístics i d'una quinzena de llibres-, com va estar al capdavant de programes de televisió i de ràdio.

La cerimònia de comiat per Barril serà avui al Saló de Cent de l'Ajuntament barceloní. L'acte, obert al públic, començarà a 2/4 de 12 del migdia, tot i que una hora abans s'obriran les portes de l'entrada principal, per plaça Sant Jaume.

Nascut el 20 de gener del 1952 a Barcelona, Joan Barril va cursar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, abans de començar a escriure al setmanari El Món i, posteriorment, ser columnista de diaris com Diari de Barcelona, El País, La Vanguardia i El Periódico de Catalunya. En ells, tant reflexionava sobre l'actualitat, com invitava a gaudir dels plaers del dia a dia, o tractava sobre l'amor, que qualificava com "l'enorme incògnita que genera les tristeses més grans".

En l'àmbit de la novel·la, es va donar a conèixer al gran públic amb Un submarí a les estovalles, amb el qual el 1988 va obtenir el premi Pere Quart d'humor i sàtira. Encara que sempre asseverava que "un llibre només és un llibre", les seves novel·les van ser reconegudes al llarg dels anys amb d'altres guardons com el Ramon Llull, que va obtenir el 1998 amb Parada obligatòria.

La sagrada paternitat

Pare de família nombrosa -tenia 5 fills-, Barril sempre defensava que "tot es pot canviar menys la paternitat". Segons la seva opinió, es podia canviar de dona, de pàtria, d'idees, d'ofici i fins i tot d'amics, però "el fet d'haver tingut un fill és una cosa que un no pot modificar".

En l'àmbit dels mitjans de comunicació, els últims anys va estar al capdavant del programa de Catalunya Ràdio d'El cafè de la República, que s'emet entre les 9 i les 10 de la nit, tractant l'actualitat des de la seva particular perspectiva. Abans, havia recalat a COM Ràdio, on va presentar La R-pública i havia col·laborat en diversos espais.