Els jocs de taula que recreen guerres o conflictes "són una forma lúdica de donar a conèixer la història, la política i les guerres a la ciutadania", defensa el creador de jocs de taula Jason Matthews, que va inventar, entre d'altres, el joc President Campaign 2008 basat en la campanya electoral de Barack Obama.

En una entrevista amb Efe, el dissenyador de jocs nord-americà ha explicat que "en el cor de tot conflicte es troba la política i els jocs de taula poden ser un perfecte instrument per acostar als ciutadans unes temàtiques, unes geografia i uns contextos històrics que no arribarien d'una altra manera tan lúdica com aquesta".

Matthews ha tret aquest any un nou joc de taula, anomenat Twiglight Struggle (Lluita crepuscular), un joc de simulació històrica sobre la Guerra Freda, per a dos jugadors, i que posa sobre un tapet els 45 anys d'intriga, de lluita de prestigi i de conflictes militars ocasionals entre la Unió Soviètica i els Estats Units.

"Dins d'aquesta categoria política no existia encara cap joc de simulació històrica i d'estratègia sobre la guerra freda", ha argumentat Matthews, que assegura cobrir un gran buit en aquest mercat.

Twilight Struggle és hereu dels jocs clàssics de cartes com són We the People o Hannibal: Rome vs. Cartago.

Malgrat tractar-se de jocs en certa manera bèl·lics, el seu creador defensa que ensenyen història i ha augurat que "en un o dos anys, segur que algú dissenyarà un joc sobre el conflicte d'Ucraïna i Rússia", encara que nega que sigui ell qui el tingui en ment.

Professionalment, Matthews ha estat cap de gabinet d'un senador dels Estats Units i ara treballa com a lobbyista (grup de pressió) a Washington, però en el seu temps lliure és un geek, o el que és el mateix, un apassionat pels jocs de taula sobre guerres i conflictes polítics.