Enviar la primera missió africana a la Lluna per situar el continent en el mapa de la investigació científica, oferir als seus habitants els seus beneficis i promoure entre els seus joves les matemàtiques, la física i la ciència espacial és l'objectiu de la sud-africana Fundació per al Desenvolupament de l'Espai (FSD).

Per aconseguir-ho, la FDS ja ha posat en marxa la primera fase del projecte: recaptar diners perquè institucions especialitzades de tot el continent defineixin, fins a novembre d'aquest any, els detalls tècnics i els objectius científics del projecte.

"Ningú no espera que l'Àfrica pugui contribuir a l'exploració científica, però com més treballem en aquest sentit més gent al continent es farà a la idea que Àfrica és capaç i pot sortir dels problemes que tenim ara", explica el director de la FSD, Jonathan Weltman.

La iniciativa, que té per nom Africa2Moon (Àfrica a la Lluna), podria arribar al repte d'enviar una missió a la Lluna en uns deu anys, encara que els primers passos perquè això es compleixi començaran en universitats i centres d'estudi de tot el continent en el mateix moment en què el pla estigui perfilat.

Africa2Moon aspira a crear, amb un desafiament concret, ambiciós i atractiu, necessitats que forcin al desenvolupament dels organismes dedicats a la ciència espacial, la física i les matemàtiques que hi ha al continent.

A més, pretén oferir als millors cervells africans una raó per quedar-se o tornar a treballar a casa.

"Les tecnologies espacials com la comunicació per GPS, el monitoratge del clima o de l'agricultura, no poden tractar-se a escala nacional. Els beneficis de qualsevol progrés seran continentals", afirma Weltman sobre un dels arguments per donar suport al panafricanisme del projecte.

Weltman també apunta al problema de l'anomenada fuga de cervells que comparteixen els països del continent, on molts professionals i científics emigren a Europa i els Estats Units o, sovint, a Sud-àfrica, un país amb universitats més bones i economia desenvolupada.

És per això que la FSD insisteix que Africa2Moon no ha de quedar en un programa merament sud-africà o de les potències espacials continentals, com Nigèria -que té, al costat de Sud-àfrica, l'única agència espacial d'Àfrica subsahariana-, Egipte o Tunísia.

Per això, els promotors del projecte no proposen la creació d'un centre científic localitzat en un punt concret de la geografia africana, sinó l'aprofitament dels que ja funcionen i la posada en marxa de noves infraestructures per respondre al repte de la missió pan-africana a la Lluna.

"A l'Àfrica ja hi ha les condicions per construir la sonda. Al continent es construeixen satèl·lits i aparells espacials", diu Weltman respecte a un dels tres requisits d'aquesta missió a la Lluna per poder sumar-se a les tasques de potències com Rússia, Xina, Europa o els Estats Units en ciència espacial.

No obstant això, el continent encara no disposa dels altres dos: la capacitat de construir el míssil que llanci la sonda i una infraestructura des de la qual es faci el llançament.

Per això, el desenvolupament de coneixements i infraestructures per construir el míssil i llançar és un dels grans reptes de Africa2Moon, que ara demana donacions individuals i d'entitats privades però que, quan la primera fase hagi conclòs, preveu sol·licitar finançament de governs i institucions públiques.

La FSD espera trobar a la Unió Africana -organisme que contempla des de fa anys l'establiment d'una agència espacial africana- un soci capital per a una proposta que vol posar l'Àfrica a treballar "braç a braç amb la resta de continents".