L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat els governs sobre la importància d'aturar les malalties no transmissibles, atès que anualment fan perdre prematurament la vida a 16 milions de persones al món.

"La comunitat internacional té l'oportunitat de canviar el curs de l'epidèmia de les malalties no transmissibles", va dir la directora general de l'organització, Margaret Chan.

"Si s'inverteixen entre un i tres euros per persona i any, els països podrien reduir dràsticament la xifra de malalts i decessos", va explicar Chan en un comunicat.

Segons la seva opinió, "el 2015 cada país necessita crear i establir el seu pla nacional. Si no ho fan, milions de vides es continuaran perdent massa aviat".

Les malalties no transmissibles (NDC en les seves sigles en anglès) que més persones maten són les malalties cardíaques i pulmonars, els atacs cerebrals, el càncer i la diabetis.

Però el problema és que la majoria de les morts són evitables: dels 38 milions de persones que van perdre la vida el 2012 a causa de les malalties no transmissibles, 16 milions de morts, el 42%, es podrien haver evitat.

El 75% de les morts per NDC es registren als països d'ingressos baixos i mitjans, i el 82 % dels 16 milions de vides perdudes cada any prematurament són en aquestes nacions.

L'OMS alerta que cal augmentar els esforços si el món vol aconseguir l'objectiu d'haver reduït el 25% el nombre de morts prematures l'any 2025.

Entre les polítiques més efectives que els governs podrien implementar hi ha les relatives a la reducció del consum de tabac i d'alcohol, la reducció del consum excessiu de sal, la lluita contra les dietes no sanes i l'impuls de l'activitat física i l'expansió del sistema de salut universal.

L'OMS calcula que entre 2011 i 2025 les pèrdues econòmiques relacionades amb les NDC, com la despesa mèdica i la pèrdua de productivitat, als països d'ingressos baixos i mitjans s'elevaran a 7 bilions de dòlars si no es fa res per canviar la dinàmica actual.

Per contra, l'OMS estima en uns 11.200 milions a l'any el cost global de reduir la càrrega de les NDC.