El canvi climàtic afecta essencialment les persones més vulnerables, que moltes vegades es veuen obligades a abandonar les seves llars, de manera que les actuals negociacions sobre un acord mundial sobre el clima haurien de fer èmfasi en la prevenció i mitigació d'aquests moviments migratoris. Així ho van demanar representants de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), l'Organització Mundial de les Migracions (OIM) i el Centre de Supervisió de Desplaçats Interns (NRC).

"Fins ara la imatge del canvi climàtic són un parell d'óssos polars sobre d'un iceberg a la deriva. Oblidem que els més afectats són milions de persones que es veuen obligades a abandonar les seves llars a causa de desastres, molts causats per el canvi climàtic", va dir José Riera, assessor especial de l'ACNUR.

Representants de 195 països són des de diumenge a Ginebra reunits en una nova ronda de negociacions l'objectiu de la qual és elaborar un text sobre el qual es pugui negociar un acord global de lluita contra el canvi climàtic.

Segons els càlculs de l'NRC, des del 1970, el nombre de desplaçats interns forçats a abandonar les seves llars com a conseqüència de desastres produïts pel canvi climàtic s'ha doblat.

"És molt difícil dir quants desplaçaments han estat causats directament pel canvi climàtic, però sí que podem dir amb certesa que el 2013 22 milions de persones van ser desplaçades per desastres ocorreguts en 119 països, molts de provocats inicialment per desastres meteorològics", va afirmar Alfredo Zamudio, director de l'NRC.

Davant d'aquesta constatació, les organitzacions volen que el text que es debat aquesta setmana a Ginebra inclogui paràgrafs, en el preàmbul i el contingut general, que facin referència als desplaçaments forçats causats pel canvi climàtic, a les accions per prevenir i als programes per mitigar-los.

"L'important és que els estats membres reconeguin el problema i que incloguin l'aspecte de la mobilitat humana com una de les conseqüències més clares del canvi climàtic", va dir Riera.