Un total d'1.868.173 d'espanyols va tenir el 2013 depressió, una malaltia que està augmentant la seva prevalença, especialment en aquests últims anys a causa de la crisi, i que serà la primera causa d'incapacitat l'any 2030, segons les previsions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Entre el 8 i el 15% de les persones tindran depressió al llarg de la seva vida, una "altíssima" prevalença que, segons els experts, constitueix "un repte per a salut pública", ateses les "greus" repercussions a mitjà i llarg termini, tant individuals com socials, familiars i laborals.

Així s'ha posat en relleu en una trobada informativa en què especialistes en psiquiatria han fet una "radiografia" de la depressió, una malaltia que es pot definir com "tristesa patològica", ha assenyalat el doctor Miguel Gutiérrez, president de la Societat Espanyola de Psiquiatria.

Incapacitat, aïllament social, pèrdua de productivitat laboral i de qualitat de vida, morbimortalitat i costos econòmics són les principals conseqüències. "És un fenomen epidèmic i alguns elements incideixen que està registrant un creixement exponencial i que en les pròximes dècades serà la primera causa d'incapacitat", ha subratllat el doctor Miquel Bernardo, president de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica.

L'augment de l'esperança de vida, el nivell més elevat d'estrès de les societats occidentals i el consum de substàncies tòxiques són alguns dels factors que expliquen aquest creixement. Però també la crisi. Un estudi fet per la Fundació Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental en pacients que van acudir a atenció primària entre el 2007 i el 2011 va detectar un augment del 10% de trastorns d'ansietat o depressius, que estaven molt relacionats amb problemes d'hipoteques o atur.

La depressió és, a més, "la gran porta d'entrada a les conductes suïcides", ha explicat el doctor Miquel Roca, president d'aquesta fundació. Apareix al voltant dels 30-40 anys i es dóna més en dones que en homes (en una proporció de 3 a 1). El fet que afecti persones en edat laboral fa que tingui un impacte important en el medi professional: un de cada 10 treballadors ha agafat una baixa per un quadre depressiu.

El doctor Roca ha incidit en la repercussió d'aquesta malaltia dins del Sistema Nacional de Salut, especialment en atenció primària: el 20% dels que van al centre de salut presenten un quadre depressiu o ansiós, però menys del 50% reben tractament.

Una paradoxa si es té en compte que entre el 2000 i el 2013, les prescripcions d'antidepressius han augmentat el 200%.

El doctor Roca ho ha justificat en les dificultats que tenen els metges de família per detectar la malaltia en el poc temps de què disposen en les consultes, malgrat l'"extraordinari esforç" que estan fent.

També en la negativa dels propis malalts a acudir a consulta per l'estigma de la pròpia malaltia, el rebuig a rebre tractament, fonamentalment fàrmacs, i la manca d'adherència a aquests. "Són mals complidors".

El doctor Jerónimo Saiz, cap de servei de Psiquiatria de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, ha destacat la "trivialització" que es fa d'aquesta malaltia i ha lamentat que "està passant desapercebut un problema que està creixent".