La Cerdanya, l'alt Berguedà i el Ripollès van registrar ahir al migdia un terratrèmol de magnitud 3,1, que, si bé no va ser de gaire transcendència, va ser percebut lleugerament per nombrosos veïns de les tres comarques, que van notar que durant uns segons tremolava el terra o els vidres de les finestres. El sisme, però, no va provocar danys i, de fet, molts ciutadans no el van percebre. El telèfon d'emergències 112 no va rebre cap trucada d'alerta. El terratrèmol va ser precedit per un altre sisme de menor intensitat de 2 graus a l'escala de Richter i seguit d'un altre d'1,8.

Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el terratrèmol es va produir quan passaven deu minuts de les 12 del migdia i va tenir l'epicentre entre els termes municipals d'Alp (Cerdanya) i Toses (Ripollès), a tres quilòmetres de profunditat. L'epicentre es va localitzar molt a prop de l'estació d'esquí de la Molina. "Hem sentit un cop molt fort, però no hem sabut de què es tractava", explicava ahir una treballadora de les oficines.

A l'ajuntament de Castellar de n'Hug, el terratrèmol va agafar de sorpresa l'alcalde, Salvador Juncà, reunit amb una tinent d'alcalde i una secretària. "Estàvem asseguts i, de cop, hem notat com tremolava el terra, que és un sostre de fusta. El tremolor només ha durat un moment", explicava Juncà. "Primer, he cregut que es tractava d'un autocar que acabava d'engegar el motor, ja que a sota de l'Ajuntament tenim l'oficina de turisme. Però després hem vist que no hi havia pas cap autobús", afegia Juncà. "Però només hem sentit un tremolor al terra i prou".

El sisme també va ser percebut per alguns treballadors de l'Ajuntament d'Alp. "He notat que tremolava la meva cadira, però m'he pensat que eren unes obres que hi havia aquí al costat, al parc dels bombers", explicava una funcionària. Una situació semblant va passar a l'ajuntament de Bagà, ja a uns quants quilòmetres de distància de l'epicentre. "Una companya ha notat com es movien els vidres de la finestra, però la resta de treballadors no hem notat res", explicava un funcionari. L'alcalde de la població, Nicolàs Viso, va percebre el sisme des del centre de control del Túnel del Cadí, on estava treballant. "Un company va escoltar la notícia a la ràdio. Vam mirar el sismògraf i ho havia registrat, però nosaltres no havíem notat res". A Guardiola, l'alcalde, Josep Lara, va dir que alguns veïns havien percebut uns petits tremolors però va matisar que el nucli urbà del poble és l'escenari de les obres de canalització del gas natural i que potser algun soroll podria ser d'aquests treballs.