La gran festa aquàtica de la Transsegre va tornar a congregar un any més a Balaguer milers de persones que no es van voler perdre el descens de les embarcacions casolanes pel riu. Enguany, en l'edició número 32, hi han participat 275 barques i 2.400 tripulants. Les embarcacions van fer dissabte a la tarda el primer tram de baixada pel Segre entre Camarasa i Sant Llorenç de Montgai i ahir, diumenge, al matí, van completar el recorregut des de Gerb fins a Balaguer.

La primera a arribar va ser una barca conduïda per vuit tripulants, veïns de Térmens, la Portella i Balaguer, quan passaven deu minuts de les dotze del migdia. Dos fa 17 anys que participen amb la mateixa barca a la festa i enguany és el primer que arriben primers. Tant els participants com els organitzadors es van mostrar satisfets per com s'ha desenvolupat la festa. Es premien les embarcacions més decorades. És per això que de cara a l'any que ve es plantegen oferir premis més atractius per animar els participants a ornamentar molt més les seves barques.

La Transsegre 2016 va arrancar dissabte a Camarasa amb temperatures ben altes que es van repetir ahir, diumenge, i van convidar més d'un a refrescar-se al riu Segre al seu pas per Balaguer. Alguns en remullaven altres amb galledes i molts nens del públic disparaven als mariners amb pistoles d'aigua.

Un dels tripulants de la barca que va arribar en primer lloc, Xavier Pallarès, va explicar que és la primera vegada en 17 anys que hi participa, i que li havia fet molta il·lusió haver estat primers. "Potser perquè tots hem anat a l'una, la barca no ha punxat i per l'experiència acumulada de tots els anys anteriors", va argumentar.

María José Aranda i Rafa Agudo, per la seva banda, formaven part d'un dels grups més nombrosos de la Transsegre. En total, 22 tripulants en tres barques procedents de Platja d'Aro . La majoria hi van participar per primera vegada i la valoració que en feien és "molt positiva". "Hem arribat fins al final totes tres barques", celebraven, i van afegir que segurament l'any que ve repetiran l'experiència.

La festa reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens no competitiu, tot i que sí que es premien les embarcacions més originals. La presidenta de l'associació organitzadora, l'Admirals Cup Lights, Nuri Toledo, va valorar l'edició d'enguany molt positivament, tant per la implicació dels participants com per la gestió, ja que, enguany, va assegurar, no hi ha hagut acumulacions de barques com en altres edicions durant el recorregut. De cara a l'any que ve ha avançat que s'estan plantejant donar premis més importants a les barques més guarnides, com ara una sortida de cap de setmana amb les despeses pagades. L'objectiu és que els participants decorin més les barques i es disfressin, ja que els tripulants de la majoria de les barques d'enguany no duien complements. En aquesta edició s'han endut el primer premi els tripulants de la barca del Pare Noel, amb rens i trineu inclosos.