14 de febrer de 2017
14.02.2017
40 Años
40 Años

Com escollir l'exfoliant més adequat per a la teva pell

La solució per tornar la lluminositat a la pell té diferents noms: exfoliació, peeling o gommage

18.02.2017 | 15:10
Com escollir l'exfoliant més adequat per a la teva pell

De vegades el nostre cutis té un tacte rugós i un aspecte apagat, sense vida. L'explicació es troba en una fina capa de cèl·lules mortes adherides a la nostra pell que no s'han pogut desprès d'ella. La solució per tornar la lluminositat a la pell és senzilla i té diferents noms: exfoliació, peeling o gommage. Tots ells es refereixen a una mateixa acció: l'eliminació de les cèl·lules mortes de la superfície de la pell.

Segons l'esteticista Felicidad Carrera "a pells grasses i gruixudes es pot realitzar tot tipus de peelings. Més delicades són les normals i seques, per a elles s'han de triar els productes exfoliants en funció de la densitat de la pell, si és fina és convenient utilitzar pílings suaus, per exemple, els que posseeixen partícules d'arrossegament arrodonides o els enzimàtics, que no danyen la pell".

Les firmes cosmètiques recomanen una exfoliació setmanal, fins i tot més si és greixosa o mixta, però, hem d'observar la resposta de la nostra pell i no abusar d'aquest tipus de productes. Hi ha estudis clínics realitzats per una firma d'alta cosmètica japonesa, Sony CP, que demostren que les pells que han abusat de la exfoliació envelleixen més ràpidament.

Et descrivim els tipus de exfoliants perquè puguis escollir el més adequat al teu tipus de pell.
Exfoliants mecànics: Es presenten en forma de crema o o gel amb petits grànuls que seran els encarregats d'eliminar les cèl·lules mortes de la vostra pell -que li resten lluminositat i eficàcia als productes de tractament-. En funció de la duresa d'aquestes partícules i de la força en la que te la aplics, l'acció serà més o menys agressiva per a la pell.

Hi exfoliants formulats amb extractes naturals micronitzats (amb os d'albercoc o préssec, fibres de lli, llavors de rosella, de bambú, cera d'abella i cera de carnauba...). També n'hi ha d'origen mineral, com ara els micro cristalls de corindó i de quars, pols d'or, carbonat càlcic, etc. Aquests són de gran duresa i s'acostumen a utilitzar en tractaments de dermoabrasió en centres d'estètica.

Finalment també hi ha exfoliants mecànics que utilitzen microboletes plàstiques que no es degraden. Amb motiu del Dia Internacional dels Oceans, el Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides ens van alertar que aquests microplàstics són els majors contaminants dels nostres oceans. Per això et recomanem que evitis qualsevol exfoliant que inclogui polietilè (PE), polipropilè (PP), tereftalat de polietilè (PET), polimetacrilat de metil (PMMA) i restes de niló en la seva formulació.

Exfoliants enzimàtics: Especialment indicats per a les pells més sensibles, perquè no inclou grànuls. Habitualment, els exfoliants enzimàtics estan formulats amb actius naturals procedents de fermentats de fruites com la pinya, la papaia, la figa... Aquest tipus d'exfoliants, inspirats en la cultura japonesa, actuen humitejant la pell i disgregant les cèl·lules mortes. S'aplica amb un suau massatge i es deixa reposar durant uns minuts, com si d'una màscara es tractés. Transcorregut aquest temps es retira amb aigua tèbia i la pell queda suau i lluminosa.

Exfoliants químics: Els exfoliants o peelins químics, que tenen com a objectiu eliminar capes de pell de forma més o menys profunda segons l'àcid empleat. La seva missió és afavorir la renovació cutània, aclarir taques, aportar lluminositat i corregir l'acne i les seves seqüeles lleus. Consisteix en l'eliminació de diferents capes de l'epidermis mitjançant l'aplicació d'un agent químic irritant o càustic; les capes de la pell superficials són substituïdes per altres de noves de millor qualitat, amb menys taques i arrugues, millor textura i més lluminosa.

Segons la seva profunditat es classifiquen en:

  • Superficials: són els més utilitzats. Atenuen les cicatrius lleus originades per l'acne, tanquen els porus, corregeixen les arrugues fines i aporten uniformitat al to de la pell. Es realitzen fonamentalment amb alfa-hidroxiàcids (glicòlic, làctic, mandèlic), betahidroxiácidos (àcid salicílic), àcid retinoic, fenol modificat, àcid tricloroacètic. Es necessiten entre 4 i 6 sessions per aconseguir un resultat òptim. Per tractar el melasma hi ha diverses fórmules de màscares despigmentants que combinen l'àcid retinoic i substàncies despigmentants que generalment, s'apliquen en una sola sessió.
  • Mitjans: estan indicats per a un envelliment solar més avançat ja que actuen sobre les arrugues fines i de profunditat mitjana i per controlar les taques produïdes pel sol. També es realitzen com a pas previ o complement de molts tractaments dermatològics. S'utilitza àcid tricloroacètic.
  • Profunds: aconsegueixen actuar sobre les arrugues superficials, mitges i profundes, eliminar taques solars i queratosis. També indueix la retracció de la pell, el que ajuda a millorar la flacciditat. El més emprat és la solució de fenol de Baker-Gordon. No obstant això, és molt més agressiu i amb un temps de recuperació llarg i només ho han de fer dermatòlegs molt entrenats.


Com hauràs deduït, aquest tipus d'exfoliacions o peelings només s'han de realitzar en la consulta del dermatòleg o metge estètic.

Molt important: Després d'una exfoliació, però sobretot si és química, sempre has d'utilitzar un protector solar 50+.

Algunes propostes...

  • Peeling Líquid Drops of Youth, de The Body Shop. Revolucionari gel exfoliant que purifica la pell i l'allibera dels contaminants diaris. Amb el seu ús continuat s'aconsegueix una pell més fresca, suau, lluminosa i amb un aspecte més juvenil. S'ha d'utilitzar amb la pell seca, després d'haver eliminat el maquillatge i abans del ritual de neteja de la pell. El seu preu: 19 € / 145ml.
  • Scrub Delicato Esfolinate, de Dermolab. Gel exfoliant que allisa i suavitza la pell. Permet eliminar les impureses alhora que té cura del cutis gràcies a l'àcid hialurònic que conté. La textura actua eficaçment gràcies a l'alta concentració en agents exfoliants, però en ser molt fins, no són agressius. Enriquit amb àcid hialurònic de diversos pesos moleculars per arribar a diferents capes de la pell, Betaïna, coneguda per les seves propietats hidratants i àcids de fruites, que afavoreixen la lluminositat de la pell. Formulat sense parabens. El seu preu 7,90 €.
  • Exfoliant facial, de Martiderm. Gràcies a la seva exclusiva combinació de grànuls de diferents mides, exerceix una acció d'arrossegament de les cèl·lules mortes, suavitzant i renovant la textura de la pell de manera efectiva amb suavitat. Està formulat amb Òxid d'alumini, grànuls de sílice, àcid salicílic i òxid de zinc. El seu preu: 14,20 € / 50ml.
  • Exfoliant Facial Suau, de Corpore Sa. Certificat per ECOCERT, està formulat amb partícules d'Ambre, Aloe Vera i Lima. Aquest tractament de bellesa intensiu purifica, hidrata i millora el procés de renovació cel·lular, respectant al màxim l'equilibri natural de la pell. L'exfoliant de Corpore Sano està formulat amb ingredients d'origen vegetal i conserva tota la seva puresa i propietats gràcies al seu envàs de tub reciclable. El seu preu: 14,86 € / 100ml.
  • Gen.Peel, de One.gen. Crema microexfoliant progressiva que permet renovar i rejovenir l'aspecte de la pell de forma ràpida i efectiva, gràcies a la seva tecnologia Duo Peeling que uneix els beneficis d'un peeling enzimàtic a la força d'un peeling químic, amb la seva millor tecnologia d'encapsulació. Estimula la renovació cel·lular de la pell, millorant la seva textura, sense ressecar ni irritar. A més, conserva la funció barrera de la pell alhora que la hidrata. Finalment, millora l'aspecte de la pell actuant sobre arrugues, taques, falta de lluminositat, porus i marques d'acne.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema