L’àvia de la reina Letizia, Menchu Álvarez del Valle, ha mort aquest 27 de juliol als 93 anys. Menchu Álvarez del Valle, nascuda a Santander el 16 de gener de 1928, va ser una de les veus més populars de la ràdio asturiana. Sempre es va definir a si mateixa com una «radiofonista de províncies» i va treballar durant més de 40 anys en cadenes com Radio Asturias, Radio Oviedo, La Voz del Principado, Radiocadena Española i Ràdio Nacional d’Espanya.

Va residir a Oviedo des dels 16 anys fins que va decidir traslladar-se amb el seu marit, José Luis Ortiz, mort el 2005, a Sardéu, on va estiuejar durant la seva infància i joventut Letizia Ortiz. Menchu Álvarez del Valle va rebre el Premi Nacional de Ràdio, atorgat per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Radiofòniques d’Espanya.

La locutora va ser presidenta de l’Associació de RTV d’Astúries durant el període 1974-1980 i també promotora del I Congrés Confederal de la FARTV (Federació Asturiana de Ràdio i TV), que es va celebrar a Oviedo el 1978. Entre els seus molts reconeixements professionals hi ha dos premis Antena d’Or, la Copa al Mèrit Radiofònic del Consell Superior de Relacions Públiques d’Espanya i el Micròfon d’Honor de l’Associació Professional Espanyola d’Informadors de Premsa, Ràdio i Televisió.