Entrena la força mental, segons Rafa Nadal
Carregant
00
Veure el vídeo
MejorConectados
Entrena la força mental,
segons Rafa Nadal
Clica aquí
per veure el vídeo complet
MejorConectados
Entrena la força mental,
segons Rafa Nadal

Rafa Nadal. Estem davant d'un dels millors esportistes espanyols de tots els temps. La carrera de Rafa és gairebé inabastable, amb 21 títols de Grand Slam i 5 Copes Davis, entre molts altres trofeus, és un referent per a tots els esportistes espanyols.

Però què fa que Rafa Nadal sigui Rafa Nadal? Què té Rafa que el faci destacar per sobre dels seus rivals des de fa gairebé dues dècades? Queda't i descobreix com gràcies a la seva fortalesa mental, Rafa aconsegueix no perdre la concentració en cada partit, per molt costa amunt que es posi. A més, podràs descobrir com millorar aquesta habilitat i poder-la aplicar al teu dia a dia.

Rafa Nadal

Què és la força mental?

Com hauràs pogut veure al vídeo, la resiliència i la capacitat de concentració de Rafa Nadal són dos aspectes clau que l'han portat a aconseguir grans gestes, com la mítica remuntada a la final de l'Open d'Austràlia davant de Medvedev.

Rafa Nadal

Aquests aspectes juntament amb altres de molt importants com pot ser l'autoconeixement conformen la força mental. Una habilitat molt important que ens pot ajudar a marcar la diferència, a aconseguir resistir millor situacions adverses i aconseguir sobreposar-nos-hi.

Fortalesa mental: es té o s'entrena?

La força mental pot resultar innata per a moltes persones, però és un factor que habitualment es construeix amb el temps. Per a la majoria de nosaltres és un procés que pot resultar més complex o més senzill en funció de la psicologia de cadascú, però que reporta grans beneficis.

Desenvolupar fortalesa mental t'ajudarà a bregar amb l'estrès, les inseguretats, i, de manera general, amb tots els reptes i obstacles que puguis trobar en el teu dia a dia.

Consells per entrenar la força mental:

  • Allibera la ment de creences limitants. És molt comú que, davant de determinades situacions, ens fem petits i pensem que no estem a l'alçada o no som capaços, però som molt més capaços del que creiem. Intentar eliminar aquest soroll, aquestes veus negatives que et diuen que no pots, és un aspecte fonamental de la fortalesa mental.

  • No gastis energia en aspectes que no pots controlar. La fortalesa mental rau precisament en això, de la mateixa manera que fa Rafa, hem de centrar-nos en la situació actual, com trobar la millor solució i deixar de banda tots aquells aspectes que no podem controlar.

  • Pensa en tots els avenços que ja has aconseguit. És comú, quan una situació ens supera, caure en el desànim i, per tant, abaixar els braços. És en aquests moments en què la fortalesa mental té més importància que mai. Has de ser capaç de mirar enrere i valorar els èxits que has estat capaç d'aconseguir, superant situacions igual de complicades i fins i tot pitjors.

  • Aprèn a identificar les teves emocions. Aquest aspecte és, en essència, el més important. Identificar correctament totes les emocions i els sentiments que tenim quan les coses es compliquen és la base per aconseguir desenvolupar força mental. Hem de saber d'on partim i a quin punt volem arribar.

Força mental en l'esport

Però, i l'esport què? Quan pensem en un esportista d'elit, som capaços de veure i admirar la seva tècnica, la seva actitud incansable i, per descomptat, els resultats que l'han portat a ser on és. Però sovint acostumem a passar per alt un altre dels ingredients del seu èxit: la fortalesa mental.

La fortalesa mental en l'esport és de gran importància ja que implica la capacitat de gestionar els pensaments, accions i emocions, independentment d'altres factors com pot ser l'autoexigència, l'estrès, el resultat, o el fet de tenir el públic a favor o en contra. Amb aquesta fortalesa jugant a favor, el camp de joc es torna menys exigent i les competicions, una mica més senzilles.

Rafa Nadal

Com hem pogut veure, l'energia a la pista, l'equip tècnic de Rafa Nadal i la seva preparació han estat factors clau per a la consecució dels seus trofeus, però la fortalesa mental, la resiliència i la capacitat de concentració, li han fet marcar la diferència en un esport tan exigent a nivell mental com el tennis.

Aquest control mental del joc no és només aplicable al tennis, si bé és cert que els esports individuals són més exigents a nivell mental, entrenar la força mental pot resultar molt beneficiós en tot tipus d'esports, inclosos els col·lectius.

Com tenir fortalesa mental per al dia a dia

La força mental és una eina de gran utilitat per a esportistes, però com et pots imaginar, la gestió d'emocions i pensaments és un factor fonamental per al nostre dia a dia.

De la mateixa manera que Rafa Nadal ha de bregar amb l'autoexigència, l'estrès i situacions difícils durant un partit, en el teu dia a dia també has de fer front a situacions adverses, tant a nivell laboral com a nivell personal. I és aquí on la força mental pot ser una gran aliada. A continuació et donarem alguns consells que et serviran de gran ajuda per superar totes aquestes situacions complicades a què tots fem front en el nostre dia a dia:

A continuació et donarem alguns consells que et serviran de gran ajuda per superar totes aquestes situacions complicades a què tots fem front en el nostre dia a dia:

  • Analitza la situació amb perspectiva per prendre la millor decisió. Visualitzar els teus objectius i centrar-t'hi t'ajudarà a aconseguir-ho.

  • Mantingues una actitud positiva. L'autocrítica pot arribar a ser beneficiosa, però sempre en la mesura justa. Relativitza els teus errors, allunya't dels pensaments negatius i tracta't a tu mateix amb respecte.

  • El teu passat és el teu millor mestre. El fracàs i la frustració formen part del procés, però no ens hem de quedar atrapats en aquests pensaments, sinó fer-los servir al nostre favor per aprendre'n i assolir la nostra millor versió.

Amb aquestes claus podràs entrenar la teva ment fins a assolir la millor versió. Però no oblidis que aconseguir una bona fortalesa mental requereix temps i, com tot procés, la seva evolució no és lineal. Gaudeix del camí, sigues conscient de tot el que has aconseguit fins ara i permet-te relaxar-te i desconnectar quan ho necessitis.

Què és Mejor Conectados?

Mejor Conectados és una plataforma de continguts de Telefónica on personalitats d'èxit com Ferran Adrià, Teresa Perales, Javier Gómez Noya o Nacho Azofra, o altres personatges com l'emprenedor Javier Perea, o el violinista Kamran, retraten a la perfecció la idea que “quan connectem, som capaços de fer coses increïbles”; que és la veritat universal sobre la qual es llança Mejor Conectados.

L'objectiu de Mejor Conectados no és cap altre que posar en valor el poder de les connexions humanes: «Volem fer el nostre món més humà connectant la vida de les persones», afirma José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

«A Telefónica, creiem en un món més humà. Un món que es mou gràcies al talent de les persones. Per això donem suport el talent com sabem millor: connectant-lo. Mejor Conectados vol ser un lloc on inspirar-se, trobar-se, connectar i aconseguir coses increïbles», explica Rafael Fernández d'Alarcón, director de Marca, Patrocinis i Mitjans de Telefónica.

Què podem trobar en cada apartat de la plataforma?

A l'apartat 'Històries increïbles' es visualitzaran testimonis d'alguns ambaixadors de la marca i que són persones molt conegudes, com el ja esmentat tennista Rafa Nadal, el xef Ferran Adrià, la nedadora paralímpica Teresa Perales, el triatleta Javier Gómez Noya o l'exjugador de bàsquet Nacho Azofra. A més, també expliquen la seva història Javier Perea, una start-up de Wayra, o Kamran Omarli, violinista de la Càtedra de Violí Telefònica de l'Escola Música Reina Sofía.

Així mateix, juntament amb les històries d'aquestes personalitats, a Mejor Conectados podem trobar 'Aprèn amb experts'. Es tracta d'una sèrie de petites “classes magistrals” on grans figures com Perico Delgado, Pablo Laso, Iñaki Gabilondo, Toni Nadal, Maria Zabala o Amaya Valdemoro ofereixen, en primera persona, consells i reflexions que ens poden servir d'inspiració i aprenentatge. En definitiva, per establir millors relacions en el nostre dia a dia.

Vegeu vídeo complet