Els treballs previs a la primera fase de les obres d'ampliació de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa han començat ja després d'una modificació significativa respecte al projecte inicial que es va presentar. En concret, el pàrquing que estava previst construir-se al davant del nou edifici passarà a fer-se a sota el nou edifici. També creix el nombre de places d'aparcament respecte de les que estaven previstes inicialment i passen de 500 a 600. Actualment, al pàrquing hi poden aparcar uns 240 cotxes.

Segons fonts de la Fundació Althaia, el pàrquing soterrat quedarà més ben integrat a l'edifici i racionalitzarà encara més l'accessibilitat al complex sanitari. Una altre dels avantatges que impliquen aquests canvis en el projecte és que les obres d'ampliació de l'hospital afectaran una zona més acotada i no hipotecaran el terreny situat a la part del davant de l'hospital actual. La part del davant de l'edifici quedarà lliure i enjardinada.

Les modificacions fetes per Althaia, que té com a director general Manel Jovells, permetran que quan s'excavi per fer el pàrquing a sota de l'edifici ja s'aprofitarà per avançar en el moviment de terres que caldrà fer per executar la segona fase de les obres. D'aquesta manera, es faran els fonaments per la segona fase i només quedarà per fer l'edificació. El nou aparcament serà gestionat per la mateixa empresa constructora de l'edifici UTE Bages Sanitària. Fins ara, es gestionava des d'Althaia.

Segons Boi Ruiz, president del Consell Executiu d'Althaia, aquesta modificació del projecte incial representa una millora perquè «no entorpirà en cap moment el funcionament vigent per la part del davant». Per tant, no hi haurà l'incovenint d'estar fent unes obres sense tenir pàrquing. Aquesta és una millora que va portar a les al·legacions l'empresa adjudicataria que és UTE Bages Sanitària. Per al president del Consell Executiu d'Althaia, un dels aspectes que s'ha tingut en compte en l'adjudicació de l'obra és que aquesta tingui «més garanties de seguretat i menys afectació per la vida normal de l'hospital».

Aquesta setmana es va signar el contracte per a l'execució de la primera fase de les obres d'ampliació de l'edifici de Sant Joan de Déu i de les obres de construcció i posterior explotació de l'aparcament.

El compte enrere per a l'ampliació de l'hospital manresà va començar el 25 d'abril de l'any passat, amb la inauguració del nou Centre de Salut Mental de Manresa (CESAM), que va permetre poder enderrocar l'antic, situat en un terreny que ocuparan les obres d'ampliació. Posteriorment, es va enderrocar l'ala de Sant Joan de Déu situada més a l'esquerra, que va suposar haver de traslladar tots els serveis que incloïa. Ambdues operacions d'enderroc les va portar a terme l'empresa Vilà-Vila amb un pressupost de 300.000 euros. El concurs públic per a la contractació de les obres es va convocar el mes de juny de l'any passat. A principi de setembre es va fer l'obertura pública de les pliques i a finals d'octubre es va realitzar l'adjudicació, per gairebé 21,330 milions d'euros, a la UTE Bages Sanitària formada per les empreses Constructora d'AroSA, Constructora Pai SA, Cots i Claret SL, i Electromecància Soler SL. Durant aquest temps, entre altres qüestions, s'ha estat treballant per precisar els detalls de la construcció del futur aparcament subterrani i de la urbanització de l'espai del davant de l'edifici.

El nou edifici d'uns 60.000 metres quadrats serà construït damunt d'un terreny amb força desnivell, la qual cosa permetrà que la part de darrere, la que donarà al carrer de Sant Llàtzer, tingui 8 plantes d'alçada en relació a les 4 que tindrà la planta on hi haurà l'entrada principal, al carrer de Sant Joan de Déu. Quan l'hospital estigui ampliat s'hi traslladaran tots els serveis del Centre Hospitalari, un equipament del qual encara no s'ha decidit a què es destinarà.