La darrera novetat en les obres a la Reforma, la construcció que hi estan aixecant i que tapa encara més la façana oest de la Seu ha estat com un got d'aigua freda al cap de l'Associació dels Amics de la Seu (vegeu Regió7 d'ahir). Lluís Guerrero, vicepresident de l'entitat, explica que fa dies que s'han mobilitzat per demanar una entrevista amb l'alcalde. És prevista per al 3 de març, però no amb ell sinó amb la regidora d'Urbanisme, Àngels Mas. Toni Daura, arqueòleg i coordinador de la revista cultural Dovella; Jaume Serra, coordinador de la Comissió de Defensa del Patrimoni, i Lluís Armengol, president de l'Associació de Veïns del Barri Antic, també han criticat durament l'actuació.

Les obres a la Reforma passen actualment per la construcció del mur de la darrera rampa d'accés al temple, al costat de la qual anirà l'ascensor. En aquesta pàgina hi ha el projecte final de la plaça, que no és el que mostràvem ahir.

Per al doctor Guerrero, el que s'està fent "és una animalada i una hipoteca per a la imatge de la ciutat" i s'ha de "parar com sigui". Mostra, alhora, la seva sorpresa, perquè "creiem que el que es veu pujar en aquests moments té una cota, volums i posició molt diferents del projecte que ens havien ensenyat". Admet que "estem molt alarmats perquè afecta de manera directa i permanent el monument i el seu entorn de protecció". Per aquest motiu "fa dies que hem demanat hora per parlar amb l'alcalde i veure què es pot fer per parar aquesta errada tan greu".

Toni Daura fa una reflexió en el sentit que el que s'està fent amb el projecte de la Reforma va just en la direcció contrària del que, al seu entendre, hauria de ser una obra encabida en un espai històric. "Al barri vell, com menys intervenció millor". Esmenta el camí dels Corrals com "un exemple a l'hora de fer una obra al sector respectuosa i integrada. La Reforma és el contrari, el que fa és intervenir en la façana clàssica de Manresa". Daura critica "els qui ho han fet i els qui ho han permès", i parla de "despotisme il·lustrat que tan poca gent decideixi quelcom que modifica la imatge de la ciutat". L'estudiós celebra que s'hagin aconseguit durant aquests anys els diners necessaris per millorar el nucli antic de Manresa, però no com s'estan utilitzant.

Per a Jaume Serra, "té delicte" i "és de jutjat de guàrdia que el principal monument del patrimoni de la ciutat no es respecti". Afirma que "no pot ser que es faci un desastre com es farà" i, com Guerrero, fa notar que "no es correspon al projecte inicial. És un enguany premeditat". A més a més, diu que des de dalt de la Seu el mur també taparà molta perspectiva. "No veuràs ni el Collbaix".

Lluís Armengol, president de l'Associació de Veïns del Barri Antic, recorda que van demanar formar part de la comissió d'investigació de la Reforma i no els ho van permetre. És per això, comenta, que "no estem gens informats" de l'evolució de les obres. Hi afegeix que l'aspecte actual de la façana de la Seu amb el mur que hi estan alçant "encara no fa el mal d'ulls que acabarà fent" quan s'hagi completat aquesta part.