"No és freqüent que l'Ajuntament nomeni una persona Manresà Il·lustre. Una prova és que, des del darrer, Joaquim Amat i Piniella, han passat set anys". Ignasi Perramon, regidor de Cultura i Turisme, explicava, ahir, amb aquestes paraules la importància que té el fet d'haver distingit amb aquest honor l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa. Les signatures de 120 particulars i de 40 entitats ho han fet possible. L'acte de nomenament es farà aquest divendres.

Perramon va repassar algunes de les raons per distingir Oms Manresà Il·lustre al costat de l'alcalde Josep Camprubí; d'Enric Masana i Mònica Pozo, membres de la delegació al Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), entitat impulsora del nomenament; i de Josep Barés, autor del quadre que es penjarà a la Galeria de Manresans Il·lustres. Barés també ha signat els de Leonci Soler i March, Oleguer Miró i Borràs i Joaquim Amat i Piniella. L'acte es va fer a la casa Lluvià, seu de la delegació del COAC.

Entre altres motius per acceptar la petició d'entitats i particulars, Perramon va esmentar la petjada d'Oms com a arquitecte, urbanista, i en l'àmbit cívic. Masana va recordar que la figura d'Oms ha estat reivindicada pel seu col·lectiu fa dècades i que justament va ser el COAC qui va evitar l'enrunament de la casa Lluvià. I va afegir que la jornada de portes obertes d'aquest dissabte organitzada pel col·legi a l'obra arquitectònica d'Oms (vegeu edició de dissabte passat) és el punt i final de tot un seguit d'actes del COAC per reivindicar-lo, com l'edició d'un llibre i l'organització d'una exposició. Pozo va destacar que la jornada, que guiaran arquitectes del COAC, farà possible entrar en onze edificis d'Oms, la meitat dels quals de propietat privada, gràcies, precisament, a la complicitat dels seus propietaris. Com a assignatura pendent de la ciutat quant a la conservació de l'obra d'Oms va esmentar la torre Lluvià o vil·la Emília, a l'entorn del Suanya, que "difícilment es podrà recuperar", de tan malament que està.

L'artista Josep Barés va explicar en què s'havia basat per fer el quadre del nou Manresà Il·lustre dient que del personatge li va cridar l'atenció la seva "humilitat" i el fet de ser una persona molt polifacètica, aspectes que ha volgut reflectir en la seva pintura. Per part seva, l'alcalde Camprubí va agrair al COAC la iniciativa i, "sobretot, la complicitat que sempre han tingut amb la ciutat". Com Perramon, va remarcar que "cada any no fem un Manresà Il·lustre" per donar pes a l'acte de divendres.