Les ampolles de 33 centilitres de la cervesa de l'Aixada van tenir una bona sortida al llarg les dues jornades de la fira, i van superar en acceptació el popular el vi que es va presentar en societat fa un parell d'anys. La producció de 1.200 unitats de la beguda creada per la casa Cerberus, d'Artés, va tenir una bona sortida a través de la venda a les parades de les entitats locals, i el producte es va afegir al pa i al vi en el catàleg de l'oferta gastronòmica autòctona del certamen.

Alguns monestirs europeus van elaborar cervesa a l'edat mitjana, però no es té notícia que succeís el mateix al cenobi de Sant Benet de Bages. No obstant això, durant el cap de setmana s'han dut a terme vuit representacions de l'espectacle Fermentum, que especula amb la possibilitat que els monjos d'aquest rellevant centre benedictí elaborissin la refrescant beguda. "És pura fabulació, una llicència que ens hem permès per donar la benvinguda a la cervesa de l'Aixada", va explicar ahir Ivan Padilla, autor del text que van escenificar, tant a l'escenari del Parc de la Seu com al de la plaça Major, els actors del Casal Familiar Recreatiu i els ballarins del Grup de Dansa Cor de Catalunya.

El muntatge presenta el cas d'una taverna que ha estat saquejada i s'ha quedat sense vi. La seva mestressa, Guisla, lamenta l'escassedat de líquid i ha de fer front a les acusacions de luxúria que formula un monjo de Sant Benet. Per fer els ulls grossos al pecat, fra Ermengol recomana a la tavernera que compri la nova cervesa que han estat elaborant. El text, tal com va comentar Padilla, introdueix elements recurrents de l'Aixada, com la visita del bisbe Galceran Sacosta a la ciutat i la rebuda hostil dels manresans, als quals el cap de la diòcesi vigatana negava el dret a construir, a es seves terres, la sèquia que els havia de dur l'aigua del Llobregat.

"Aquests espectacles de la fira solen tenir una vigència de dos anys. De cara a el vinent, es podria incrementar la presència del ball, ja que actualment predomina el text", va afegir el responsable de la dramatúrgia de Fermentum.

La segona i darrera jornada de la fira va transcórrer amb un increment de públic, propiciat per un clima pràcticament primaveral en les hores de sol. Elaborada sense additius i totalment natural, tal com es podia llegir a les etiquetes, la cervesa d'estrena va trobar en la temperatura ambiental un aliat per a la seva venda i consum.

Les diverses activitats es van desenvolupar sense incidències al llarg de la jornada. Els visitants es van passejar matí i tarda per la fira i algunes de les propostes van rebre una notable quantitat de públic, com ara la jornada de portes obertes a la basílica de la Seu. Espectacles com l'exhibició d'esgrima antiga, l'exposició de falcons i àligues i la teatralització sobre l'origen del llenguatge de signes que van dur a terme els responsables del Casal Social del Sord de Manresa i Comarca.