Poca concreció i moltes declaracions d´intencions en la presentació del Pla Director del projecte Manresa 2022. El pla que ha de servir per aprofitar la commemoració dels 500 anys de l´arribada de sant Ignasi a Manresa per projectar la ciutat internacionalment. Concret: arreglar tres camins lligats a l´estada del pelegrí a Manresa i dignificar i fer conèixer els 22 llocs ignasians que guarda la ciutat. Per portar-ho a terme el pressupost previst és d´1 milió d´euros a invertir en dos anys.

El Museu Comarcal, a l´antic col·legi de Sant Ignasi, va ser l´espai triat, ahir, per presentar el pla. L´acte, que va durar hora i mitja i que va conduir la regidora Sílvia Gratacós, responsable de Turisme, va ser seguit per una setantena de persones de diversos àmbits, el comercial, l´associatiu, l´empresarial, amb una àmplia representació de l´equip de govern. Hi van intervenir l´alcalde Valentí Junyent; el pare Francesc Riera, superior de la Cova; el pare Josep Lluís Iriberri, responsable de l´oficina del camí ignasià, amb seu a Barcelona; i Joan Roca, diputat de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de la Diputació, que va prometre el seu suport.

Els camins que preveu adequar el pla són el Camí Ignasià, que és el d´arribada del pelegrí pel Pont Vell; el Camí de la Vall de Paradís (de la Cova a Sant Pau) i el Camí de la Il·lustració (de la Cova al Pou de la Llum per la Creu del Tort). Quant als espais ignasians, inclou els que va conèixer Ignasi així com els relacionats directament amb ell però que són posteriors a la seva estada. Es tracta, en conjunt, d´indrets com la Seu, la balma on resava (Coveta), Sant Domènec, on hi havia l´antic convent dels Predicadors; el Pont Vell, la capella del Rapte, la Creu del Tort, Sant Ignasi Malalt i la Cova, entre d´altres.

Per aconseguir els diners per portar a terme aquestes actuacions durant aquest any i el vinent, Junyent va explicar que, abans del proper dia 24 d´aquest mes, es farà la presentació del pla a una convocatòria per a projectes turístics del departament d´Empresa i Ocupació de la Generalitat que suposa poder aconseguir entre 450.000 i 600.000 euros. Va explicar que guanyar la convocatòria permetria pagar actuacions facturades a partir del juliol del 2013, com es el cas de les executades al carrer de Sobrerroca (Pou de la Gallina, tines i vinils). Els deu projectes escollits se sabran en un termini de tres mesos. Va aprofitar per fer una crida als inversors privats.

Sense allotjament

Al marge de la concreció en relació amb els camins i llocs ignasians que es preveu adequar i embellir, la resta del pla inclou tot un seguit de declaracions d´intencions (vegeu pàgina 3) ambicioses i il·lusionadores però molt poc definides. No parla, per posar un exemple, de com es resoldrà la manca d´allotjament que té la capital del Bages en el cas que l´objectiu de portar-hi 100.000 pelegrins el 2022 s´arribi a fer realitat.

En la presentació, l´alcalde de Manresa va explicar que dimarts s´havia presentat el document a la resta dels grups municipals del consistori i va avisar que no és un projecte «de cap equip de govern» perquè va més enllà de l´actual mandat i arriba fins als dos propers com a mínim.