El tricentenari de la guerra de Successió i els Països Catalans seran els eixos de la 4a Nit del Bages per la Independència, que se celebrarà el pròxim 25 d'abril a Sant Benet. Enguany hi participaran el comissari de la comissió organitzadora dels 300 anys dels fets del 1714, Miquel Calçada, a més a més de l'activista cultural de les Illes Balears Antoni Trobat i el periodista valencià Vicent Sanchis.

"En aquest context cap a la consulta s'escau que estem en l'any del tricentenari del 1714, però també volíem donar-hi un sentit de Països Catalans perquè en aquest procés que viu Catalunya no podem deixar de banda la resta de països de parla catalana", va explicar ahir el president d'Òmnium Cultural a Manresa, Jaume Puig, en la presentació de l'acte.

Per això, a més a més de Calçada, que serà l'encarregat de cloure l'acte, també hi seran Trobat i Sanchis per parlar de la situació tant a les Illes com al País Valencià. "Tindrem una mirada cap al tricentenari i el moment concret que viu Catalunya, i també cap a la resta dels Països Catalans".

La Nit del Bages per la Independència és organitzada per Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència, l'Assemblea Nacional Catalana i el Cercle Català de Negocis. En- guany el logo és obra d'Isaac Bosch, i s'hi pot veure una forquilla en forma d'estelada. El format serà el mateix que en les anteriors edicions: un sopar cívic d'afirmació nacional en el qual hi haurà els parlaments dels convidats. En altres edicions hi han participat la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, l'escriptor Jaume Cabré, el sociòleg Salvador Cardús, el periodista basc Martxelo Otamendi i la religiosa Carme Forcades.

En nom de l'Assemblea Nacional, Josep Camprubí va explicar a la presentació que l'acte "s'havia de convocar més que mai per empènyer el consens social a favor de la independència". Segons la seva opinió, qualsevol activitat que agrupi persones que tenen aquesta mateixa visió és important.