Un total de 35 narradors del col·lectiu Narradors Centrals -que agrupa autors de les comarques de l'Anoia, Bages, Berguedà, Solsonès i Anoia- han signat un manifest a favor que els catalans puguin votar el 9-N i a favor de votar sí-sí. El manifest 'Narradors Centrals per la llibertat' també inclou un punt en què els signants es declaren a favor que, en la Catalunya lliure del futur, el país no giri l'esquena als qui escriuen des de fora de Barcelona. "Aprofitem per expressar el desig que en la Catalunya del futur desapareguin les perifèries literàries i siguem capaços de posar en valor la literatura de proximitat, tot incorporant-hi tots els accents de la nostra parla", afirmen en l'escrit.

Aquesta és la primera vegada que aquest col·lectiu de narradors, que fins ara ha publicat dos reculls de relats -'De tot cor', 2012; i 'Tot és possible', 2014-, compta amb la presència de narradors d'Osona, gràcies a la incorporació simbòlica d'Antoni Pladevall. Entre els narradors s'hi troben Antoni Dalmau, Jaume Huch, Francesc Ribera (Titot), Genís Sinca o Jordi Santasusagna.

Els autors destaquen en el manifest que "el que hauríem volgut que fos un referèndum, que vam conformar-nos que quedés en consulta i s'ha acabat convertint en la jornada de participació ciutadana del dia 9 de novembre ha de ser un pas més, un pas important, en aquest procés cap a l'exercici de la sobirania". "No sols donem ple suport a l'exercici democràtic d'expressar-se i decidir a través del vot, sinó que ens posicionem a favor del vot afirmatiu", continua el manifest.