Només un exemple de la important presència i de la petja potent però silenciosa de la Companyia de Jesús al món. Entre els projectes que hi té, com ara un per combatre la sida i un altre per ajudar els pobles indígenes, n'hi ha un altre que tracta amb les més altes esferes a Brussel·les i als Estats Units tot el referent a l'extracció de minerals.

Llorenç Puig, físic de formació i delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, va ser aquesta setmana a Manresa per parlar de la "Visió i missió dels jesuïtes avui". Ho va fer davant de mig centenar de persones a la sala Sant Ignasi del Centre Internacional d'Espiritualitat Ignasiana, a la Cova, on va posar èmfasi en el pes que té per a la Companyia de Jesús tot el que es fa en aquest centre d'espiritualitat, i el que s'hi farà amb motiu dels 500 anys de l'arribada de sant Ignasi a Manresa. En el torn final de preguntes, des del públic es va apuntar la necessitat que aquesta commemoració no només tingui el component de les pedres sinó que vagi més enllà en el contingut.

Puig, nascut a Barcelona el 1966 i que va fer la llicenciatura de Teologia a París, i la tercera aprovació, que en diuen els jesuïtes, a Mèxic, va parlar davant persones com l'exconseller Josep Huguet, l'expresident de Caixa Manresa Valentí Roqueta, l'exalcalde Juli Sanclimens i el director de Càritas Manresa, Jaume Espinal.

Un bressol

Va explicar els canvis que ha viscut la companyia motivats per la seva 35a congregació general, el 2008. Canvis en l'organització de les províncies, que s'han fet més grans per reduir càrrega administrativa -a Espanya s'ha passat de cinc a una- i centrar-se en el fonamental. I del programa de valors, si se'n pot dir d'aquesta manera, que ha de marcar la seva tasca i que té en el sant pare, jesuïta, un clar exponent.

En aquests valors hi ha la profunditat, on tenen un paper destacat la Cova i el Centre Internacional d'Espiritualitat Ignasiana. Puig va afirmar que són "el bressol de l'espiritualitat ignasiana" i que "s'ha de fer un esforç perquè la gent hi pugui i hi vulgui venir". D'arreu i també de Catalunya i d'Espanya. Referint-se a la commemoració, el 2022, dels 500 anys de l'estada del fundador de la Companyia de Jesús a la capital del Bages, i a l'apunt fet des del públic perquè sigui quelcom més que una oportunitat per fer millores arquitectòniques i urbanístiques, el delegat dels jesuïtes a Catalunya, càrrec que desenvolupa des de l'estiu passat, va comentar que la celebració "ha de tenir contingut" i que s'ha "d'anar treballant"