Aquest divendres, 10 de juliol, la Casa Flors Sirera celebrarà una vetllada colombiana que tindrà com a plat fort un concert gratuït a càrrec del músic colombià César López, a partir de les 20 h del vespre.

César Lòpez, músic i activista social, que va ser nomenat ambaixador de la No-violència per l´ONU, és l´inventor de l´escopetarra, un instrument de corda elaborat a partir de la conversió d´una escopeta en guitarra.

A més, durant la jornada es donaran a conèixer projectes diversos que es porten a terme des de diferents col·lectius amb l´objectiu de millorar la qualitat de vida d´aquest país llatinoamericà. També es podrà gaudir d´un tastet de gastronomia colombiana.

Aquesta activitat, organitzada pel Consell Municipal de Solidaritat i l´Ajuntament de Manresa, té el suport de la Diputació de Barcelona i comptarà amb l´entitat Associació Catalana per la Pau, que té una llarga trajectòria sobre el terreny i que rep el suport de la capital del Bages. Aquesta organització contribueix a la construcció de la pau i la reconciliació a Colòmbia mitjançant el suport directe a les víctimes del conflicte i enfortint l´estat de dret amb la promoció i respecte als Drets Humans.

De l´escopeta a la guitarra

César López, músic, pianista, arranjador i activista social ha constituït una xarxa de projectes que busquen noves maneres expressives i de sensibilitat en la música amb un sentit humà profund i de compromís amb Colòmbia. Amb la creació de l´escopetarra transforma un instrument de mort en un altre de vida i símbol de la pau, que en lloc de disparar bales, dispara música, i permet l´expressió sense ferir a ningú.

A nivell musical lidera diferents projectes, com per exemple, el Batallón artístico de reacción inmediata, B.A.R.I. Aquesta orquestra es va crear l´any 2002 com un col·lectiu de músics - actualment 200 -, que reaccionen immediatament davant d´atacs violents, terrorisme o fets que lesionen la comunitat, amb autonomia per mobilitzar-se i realitzar el seu exercici de participació en el mateix lloc dels fets o en un altre.

Els músics arriben a la zona mostrant el seu recolzament a la comunitat i fan música per expressar allò que s´està vivint. Amb el temps s´ha comprovat el valor que té l´art i la música com a instrument terapèutic per sanar i ajudar a canalitzar les emocions i sensacions davant dels fets traumàtics.

Educació en valors

Aquesta acte forma part del Pla de Sensibilització del Consell Municipal de Solidaritat que fa servir l´educació en valors com a mitjà per a obrir les persones a altres realitats, oferint informació plural i contrastada en matèria de Drets Humans, en aquesta ocasió de la mà de persones que viuen i coneixen de prop la situació a Colòmbia.