El setembre vinent els estudiants de primer curs de la Fundació Universitària del Bages ja ho faran oficialment a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Per primera vegada Manresa tindrà facultats i degans, i deixarà de ser una escola universitària adscrita a l'Autònoma de Barcelona per tenir personalitat jurídica, oficial i acadèmica pròpia. El curs per als alumnes de primer començarà el 21 de setembre. Per a la resta ho farà el 14.

Tot això passa després que l'abril del 2013 se signés l'acord entre Manresa i Vic per federar la Universitat de Vic i la FUB. Durant aquests dos anys s'han encaixat totes les peces perquè la Catalunya Central tingui el seu model universitari. És una federació que manté l'autonomia de cada centre. Juntament amb la Politècnica, forma el Campus Manresa. La UVic-UCC tindrà una estructura de 7.000 alumnes de títols oficials, 800 professors i una trentena de graus universitaris.

"Això és una universitat. Aquí estant passant coses que fa un any i mig no passaven, com el fet que s'hagi celebrat una investidura de doctor honoris causa, que tinguem facultats o que puguem fer recerca", explica la directora adjunta a la direcció general de la FUB-UManresa, Imma Ubiergo. El director general de la FUB, Valentí Martínez, hi afegeix que la reconversió de centre adscrit a universitat i d'escola universitària a facultat significa fer el salt a la Champions. "És una fita extraordinària que ha costat molt i dóna credibilitat al procés".

De la mateixa manera que el 2013 es va signar l'acord per crear la nova federació universitària, també va començar el procés per desvincular-se de l'Autònoma. Serà progressiu perquè els alumnes que ja estudien a la FUB encara dependran de la Universitat Autònoma. El conveni de desvinculació es va firmar el setembre del 2014.