La Fundació Althaia, la Fundació Sociosanitària de Manresa i la Unitat d'Investigació Clínica es coordinaran per fer assajos clínics de nous fàrmacs per combatre les malalties neurodegeneratives com les demències i en especial l'Alzheimer. Les tres institucions van signar ahir un conveni de col·laboració per donar un impuls a aquests tractaments experimentals.

Fa més de 4 anys que Althaia i la Unitat d'Investigació Clínica (UDIC) ja porten a terme estudis clínics amb nous fàrmacs per a aquestes afeccions. A hores d'ara la fundació té oberts 12 assajos de patologies d'aquest tipus com el Parkinson, demències o epilèpsies. Amb l'acord el que es fa "és apropar al màxim de població possible a la possibilitat de rebre aquests tractamenst, que són de les poques opcions que tenen per millorar la patologia", afirma el cap de a Unitat d'Innovació i Recerca d'Althaia, Jesús Montesinos.

Assegura que l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa s'estan fent assajos sobretot en oncologia i nefrologia, però les malalties neurodegeneratives "no tenen solució ara per ara, i és un dels problemes de salut més importants. Per això és molt interessant entrar en aquest àmbit d'investigació". En aquest cas, amb Sant Andreu "perquè tenen umés pacients amb aquestes patologies".

Per la seva part, la gerent de la Fundació Sociosanitària de Manresa, Alba Oms, recorda que són referents al territori en el camp de les demències i, per tant, "és una oportunitat per a nosaltres per accedir a tractaments pioners a escala mundial que ara només seria possible anant a Barcelona".

Els assajos es fan amb fàrmacs que han passat primer pels laboratoris, proves clíniques i que també s'han avaluat en persones sanes voluntàries.

A l'Hospital de Sant Joan de Déu es fan proves en les anomenades fase II i III. En la fase II el medicament experimental es prova en un reduït nombre de pacients per comprovar si és eficaç. La fase III ja comprèn una mostra de pacients més àmplia. A partir d'aquí si el resultat és satisfactori i es demostra la seva utilitat, aquests medicaments poden sortir al mercat un cop hagi rebut l'autorització de les agències internacionals i nacionals per a la seva comercialització. "Són estudis que es fan a escala internacional", precisa Montesinos.

Actualment a Manresa i la seva àrea d'influència les persones afectades per un deteriorament cognitiu són ateses a la Unitat Ambulatòria de Demències del Bages, a l'Hospital de Sant Andreu de la Fundació Sosciosantària (FSSM). Aquesta unitat permet centralitzar en una porta única els pacients amb aquestes afectacions, on són atesos per un equip multidisciplinari tant de la FSSM com d'Althaia.

El conveni estableix el protocol a seguir per fer els esmentats assajos clínics. També inclou com identificar de forma idònia els pacients que poden ser candidats a rebre els tractaments experimentals. Sempre es fan amb el vistiplau i el consentiment de la persona malalta.