Aparentment, els autos de xoc que el cap de setmana es van instal·lar a Manresa per la Fira de Maig es sustentaven amb una sèrie de fustes i de bidons metàl·lics distribuïts a sota de l´estructura. Una imatge que, d´entrada, no donava cap garantia de seguretat. Un visitant de la fira en va fer fotografies i les va fer arribar a aquest diari per denunciar-ne la perillositat. A l´hora de la veritat, però, aquesta imatge no té massa a veure amb la realitat. És enganyosa.

Jordi Valiente, gerent i tècnic de l´empresa manresana Plural Technics Eprojecta, és Enginyer Tècnic Industrial especialitzat en estructures. La seva empresa és una de les dues que contracta l´Ajuntament de Manresa per inspeccionar les atraccions de la fira per poder certificar el permís als firaires conforme poden fer funcionar les seves atraccions a la capital del Bages, permís que els dóna el consistori. Explica que es tracta d´una inspecció visual i que, si qualsevol de les dues empreses detecta alguna anomalia, «ens ho diem» per fer-ho solucionar als firaires. En el seu cas, «fa vuit anys» que inspecciona les atraccions de la fira de Manresa i, remarca, fins ara no hi ha hagut mai cap incidència. Admet, però, que el tema del bidons i de les fustes «és millorable», sobretot tenint en compte que la majoria de la gent que ho veu no té els coneixements suficients per interpretar que aquests elements tenen un paper anecdòtic en l´estabilitat de l´estructura. La seva única funció és que quedi falcada per «evitar el moviment de pèndol». En qualsevol cas, afirma, sense aquests elements, no cauria. El que faria és vascular una mica.

Valiente explica que l´atracció en qüestió porta una estructura metàl·lica principal a la base de la qual en surten uns pilars metàl·lics que formen una altra estructura que és la que integra la coberta de la instal·lació i el terra format per unes planxes de ferro. Tot plegat es munta amb un pont grua que es desplaça manualment damunt d´uns raïls. Una vegada muntada, és com si quedés flotant, penjada. «En repòs queda fixada i, per evitar el moviment de pèndol, es falca per sota amb qualsevol element». En aquest cas, amb fustes i bidons metàl·lics plens de ciment.

Les atraccions de la fira fa anys que ocupen tradicionalment l´aparcament de terra que hi ha entre el carrer de Gaudí i la carretera del Pont de Vilomara, al costat del la Taverna d´en Mallol, i l´avinguda de Francesc Macià. Avui al migdia acabaven de desmuntar l´atracció dels autos de xoc, que pertany a una família catalana que l´ha anat passant de generació en generació des de fa més de cinquanta anys.