14.762 entrevistes amb dones. Només és una de les xifres dels 20 anys d'activitat del SIAD Montserrat Roig, el Servei d'Informació i Atenció a la Dona. Divendres a la tarda es va celebrar a l'auditori de la Plana l'acte d'aniversari de les seves dues dècades de vida. Va ser un acte festiu, amb humor, i de reconeixement per la feina feta, i a les professionals que l'han portat a terme, com Emma Vila i Montserrat Mestres, per posar només dos exemples. I va ser, també, un acte reivindicatiu. No va passar per alt a ningú que el fet que en l'anterior mandat desaparegués la regidoria de la Dona no havia agradat.

56% per violència masclista

Juntament amb la dada de les prop de 15.000 entrevistes fetes en tots aquests anys, la regidora de la Dona, Cristina Cruz, en va aportar d'altres. Algunes de preocupants i que serveixen per entendre que, ara com ara, encara hi ha molta feina per fer per tot el que concerneix a la igualtat entre homes i dones. En l'àmbit de l'assessorament legal del servei, el 53% de les consultes són per drets familiars i el 35%, per violència de gènere; i en l'assessorament psicològic, el 56% són per violència masclista i el 23%, per conflictes familiars.

Un centenar de persones van ser presents en la commemoració, que va acabar amb un berenar a peu dret a l'espai d'exposicions, on aquest cap de setmana es pot visitar una petita mostra de les dues dècades del servei, nascut, com van explicar els dos clowns que van conduir l'acte, de la suma dels vuit col·lectius de dones que hi havia el 1996 a la capital del Bages. Primer, com a Coordinadora de la Dona, tot seguit, com a Punt d'Informació i Atenció a la Dona (PIAD) i, després, com a SIAD.

Un referent al territori

Cruz, que va recordar que Manresa va ser una de les primeres ciutats que van tenir un centre de planificació familiar, va fer un agraïment explícit a les voluntàries i treballadores d'un servei, va dir, que "s'ha consolidat" i "s'ha convertit en un referent al territori, amb una atenció de qualitat". Va repassar la feina que s'hi fa, com el projecte Lledoners, que acosta als adolescents l'experiència de presos que han estat maltractadors.

L'alcalde, Valentí Junyent, va posar l'accent en el fet que "la desigualtat de gènere fa necessari que el SIAD continuï fent la seva tasca". Com havia fet Cruz, ell també va voler posar de relleu la feina que hi porten a terme les professionals que hi treballen, de les quals en va destacar la seva vocació. Va donar la notícia que dimecres d'aquesta setmana va ser nomenada coordinadora del SIAD Laura Castany, que amb la pèrdua de la regidoria de la Dona havia passat a formar part de l'àrea de Serveis Socials.

La divertida narració de la parella de clowns de l'evolució del servei, que va passar de formar part d'un tot al carrer de Jaume I a tenir entitat pròpia al de la Mel i al de la Canal, i la interesant glossa que va fer Ramon Fontdevila de la figura de Montserrat Roig, amb una lectura inclosa feta per dues membres del Consell Municipal de la Dona d'un text seu, van arrodonir un acte senzill que va servir per demostrar la vigència del SIAD vint anys després del seu naixement.