«Només les puntes, si us plau. I posats a fer, també les ungles». No, no estem parlant d’un client que vol polir el seu aspecte sinó d’una demanda específica de servei per a una mascota, un gos concretament. I és que cada cop és més habitual que els amos d’animals domèstics els portin perquè els tallin el pèl i les ungles, els rentin amb productes de gamma alta i, fins i tot, els tenyeixin.

A Manresa, fa poc més d’una dècada aquests serveis eren gairebé inexistents, avui n’hi ha com a mínim 12.

Aquest increment de l’oferta de serveis d’estètica per a mascotes és degut que els negocis disposen de personal que ha realitzat cursets especialitzats i que els amos d’animals domèstics volen extremar més la cura de les seves mascotes.

«Un animal de companyia t'omple i pot arribar a suplir una necessitat emocional de la persona. Els gossos tenen un comportament emocional semblant al dels éssers humans, i per això, els volem tractar com si fossin un més de la família. I com que nosaltres anem a la perruqueria i volem estar nets, la nostra mascota també ho ha d’estar», explica la treballadora de Veter 7 Marta Ferré.

Davant l’augment de la demanda per part dels propietaris de les mascotes, algunes veterinàries han inclòs la perruqueria canina com un dels múltiples serveis que ofereixen. «Els veterinaris ens hem convertit en gestors de la preocupació dels sentiments de la gent envers les seves mascotes. Ens hem adaptat als canvis socials, i el servei de perruqueria n’és una prova», assenyala el propietari de Feres Clínica Veterinària, Santi Fèrriz.

Fèrriz creu que ha augmentat la responsabilitat dels amos de mascotes. «Fa anys que noto que ha crescut la tendència que les persones assumeixin la responsabilitat que comporta tenir un animal domèstic. La mascota no és un animal qualsevol, i s’ha convertit en un membre més de la família».

Una mascota amb valors

«S’han incorporat uns valors sentimentals, de respecte, d’afecte i d’estima cap a l’animal domèstic», considera Fèrriz. També han sorgit centres que es dediquen específicament a tenir cura de la higiene i l’estètica de l’animal.

Una de les persones que es van llançar a l'aventura i van provar sort va ser Noèlia Manzano, que fa cinc mesos que va inaugurar La Dutxeta, un local a Manresa centrat exclusivament en la higiene i l’estètica de gossos i gats.

«És com un saló de bellesa, els rentem, els pelem i els fem tractaments antiparasitaris, entre altres serveis. Vaig veure l'oportunitat i vaig obrir el negoci. És un sector que està en auge i, de moment, té molt bona salut. Cada vegada, les mascotes estan més ben cuidades. La societat està evolucionant», indica Manzano.

Una feina poc valorada

De moment, dedicar-se professionalment a la perruqueria de mascotes és una tasca complicada i poc valorada pel client. «És una feina poc apreciada pel consumidor. És una llàstima que el client, moltes vegades, no ho valori. És una feina que requereix grans dosis de paciència», afirma Fèrriz.

A més a més, moltes mascotes es posen nervioses i costa molt que estiguin tranquil·les. «Els animals es mouen constantment i el treballador ha d’extremar l’atenció. S’ha de tenir molta tècnica per fer aquesta feina i una gran estima cap als animals», conclou Fèrriz.