Judit Padilla, de 37 anys i de Manresa, té la malaltia del Crohn i quan té un brot sap que en qualsevol moment, encara que es trobi al carrer, haurà d'anar al lavabo i no podrà esperar. És una situació que viuen les persones que tenen una malaltia inflamatòria intestinal i, per aquest motiu, l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya buscarà la complicitat de comerciants i administracions públiques amb seu a Manresa amb la finalitat de crear una xarxa de locals i establiments que cedeixin els lavabos a les persones que, per causa de la malaltia, no poden esperar gaire estona a trobar-ne un.

«Molts malalts decideixen quedar-se a casa quan tenen un brot, que pot durar tres mesos, per evitar problemes. Però jo tinc clar que vull fer el dia a dia amb la màxima normalitat que sigui possible. Jo ja no tinc vergonya si he d'entrar en un establiment i demanar si puc anar anar al lavabo. Però no tothom ho viu de la mateixa manera. Per aquest motiu és important crear aquesta xarxa d'establiments i conscienciar la societat que hi ha moltes persones malaltes que tenen aquestes necessitats», explica Padilla, que és secretària de l'entitat i que actualment resideix a Castellnou de Bages.

La xarxa de lavabos és possible gràcies a les noves tecnologies. Les persones amb alguna d'aquestes malalties s'han de descarregar una aplicació i un mapa indica els establiments més propers on poden adreçar-se. Els malalts disposaran d'una targeta on s'especifica que poden utilitzar els lavabos del local, que tindrà un adhesiu amb el nom del projecte perquè les persones que tinguin una urgència l'identifiquin amb més facilitat. De fet, la mateixa aplicació ja indica de quin comerç o edifici administratiu es tracta per facilitar la cerca i hi puguin anar directament sense dubtes.

La iniciativa s'anomena «No puc esperar més» i s'ha posat en marxa a ciutats com Girona i Barcelona, i ara l'associació la portarà a Manresa, i a altres municipis de la Catalunya Central, per continuar la seva implantació a Catalunya.

«Nosaltres no donem les targetes, sinó que són els especialistes en aquestes malalties dels diferents centres sanitaris que n'atorguen als pacients que creguin que realment en necessiten», deixa clar. L'entitat busca a cada ciutat un grup de malalts que facilitin el contacte amb les administracions públiques i els comerços per instaurar la xarxa de lavabos. «En les properes setmanes tenim la intenció de contactar amb els responsables de l'Ajuntament de Manresa, comerciants i els especialistes de l'hospital de Sant Joan de Déu per tirar endavant la iniciativa. La intenció és que en el mapa de Manresa, un cop el malalt engegui l'aplicació, vegi als carrers tot d'establiments on poder adreçar-se en cas de necessitat», explica Padilla.

Tot i que encara s'ha d'implantar a la Catalunya Central, ja hi ha onze municipis de la regió (Solsona, Castellbell i el Vilar, Sallent, Súria, Igualada, Sant Martí Sesgueioles, Vilanova del Camí, Moià, Monistrol de Calders, Puigcerdà i Bolvir) que s'han assabentat de la iniciativa i han mostrat la predisposició d'adherir-s'hi.