Les universitats catalanes oferiran el curs vinent 28 graus universitaris nous, dos dels quals s'impartiran a Manresa. Es tracta dels estudis de Medicina que oferirà la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i l'Enginyeria de l'Automoció de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa.

Els nous graus són estudis que han aprovat el Consell Interuniversitari de Catalunya, que és integrat pel Govern i pels rectors i presidents dels consells socials de les 12 universitats catalanes. És el màxim òrgan d'ordenació universitària a Catalunya. La majoria dels nous graus es consideren emergents, i en alguns casos no existeixen en l'actual sistema d'estudis superiors.

El grau d'Automoció de Manresa serà únic a l'estat en una universitat pública. Es va presentar el juny passat. D'entrada, tindrà 40 places que es podrien ampliar a 60, i té el suport del Clúster de l'Automoció a Catalunya, organisme que aplega 160 empreses del sector. El pla d'estudis és de 4 anys i una part s'impartirà en anglès.

Enginyeries exclusives

Serà la tercera enginyeria que el centre de Manresa oferirà de forma exclusiva. Actualment ja s'hi pot cursar Mines i Sistemes TIC, i ara s'hi afegirà Automoció.

Els altres estudis nous que s'impartiran a Manresa són els de Medicina, de caràcter privat. En aquest cas compartit amb Vic fruit de la federació universitària entre la capital del Bages i la d'Osona. El Consell Interuniversitari va donar el vistiplau a la nova facultat l'octubre passat. Tindrà dues unitats docents, una a cada ciutat, i Manresa es podria especialitzar en la simulació clínica i la innovació docent. També oferirà una part dels estudis en anglès.

Aquesta és una de les característiques d'una bona part dels 28 graus nous que oferiran les universitats catalanes. Una psrt del contingut serà en anglès per fomentar la internacionalització.

D'aquests graus nous, la Politècnica en té 4, entre els quals l'automoció de Manresa. La UVic-UCC n'ofereix 3, entre ells Medicina. La Universitat de Barcelona, 2; la Pompeu Fabra, 1; la Universitat de Lleida, 4; la Rovira i Virgili de Tarragona, 3; la Ramon Llull, 6; la Universitat Oberta de Catalu-nya, 3; la Universitat Internacional de Catalunya, 1 i l'Abat Oliba, 1.

El Consell Interuniversitari de Catalunya també ha donat llum verd a 46 màsters nous per al curs vinent. En aquest cas hauran de tenir un nombre mínim d'estudiants.

Aquestes noves titulacions han de rebre la verificació per part de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU).