Les deixalles del Bages seran traslladades al Centre de Tractament de Residus del Vallèsper ser inertitzades i després retornades per ser colgades a l'abocador del parc ambiental de Bufalvent, a Manresa.

Segons ha informat el departament de Territori de la Generalitat, tot i que és prematur el càlcul, atès que el projecte encara s'ha de redactar, una primer estimació seria la realització d'uns 6 viatges al dia per part de 2 o3 camions, que caldrà ajustar al ritme de gestió dels diferents serveis de recollida als municipis.

La previsió és que el transport es realitzi per la ruta que afecti menys el trànsit i «si el desplaçament és diürn es prioritzarà l'ús de l'autopista». Queda per aclarir quina part del trànsit passarà per la C-55.

El que sí que és clar és que això suposa que caldrà transportar per carretera milers de tones d'escombraries cada any fins a Vacarisses. I tornar-les en condicions de ser colgades a Bufalvent.

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ho ha dit ben clar: «mentre no es construeixi la nova planta del Bages, la fracció resta generada en aquesta comarca es traslladarà al Centre de Tractament de Residus (CTR) Vallès, per fer el tractament previ que exigeix la normativa europea».

L'Agència de Residus de Catalunya ha aprovat el conveni de col·laboració amb el Consorci del Bages per finançar la nova infraestructura del Parc Ambiental de Bufalvent que permetrà aprofitar més i tractar correctament els residus abans de la seva disposició final en el dipòsit controlat de Bufalvent.

Concretament, l'Agència de Residus destinarà 10 milions d'euros fins al 2023 a la construcció de la planta de tractament de la fracció resta de residus municipals, que s'integrarà en el conjunt d'infraestructures del Parc Ambiental de Bufalvent

En marxa el 2023

El compromís és que l'Agència de Residus aportarà el finançament necessari perquè la planta de fracció resta del Bages sigui una realitat a partir de l'1 de gener del 2023, i que el 2018 ja pugui ser operativa la instal·lació que permetrà la transferència cap al Vallès en una primera fase.

Per la seva banda, el Consorci del Bages per a la gestió de residus aportarà els terrenys per implantar-hi la nova infraestructura, contractarà l'obra i l'explotació de la planta, i tramitarà i obtindrà els permisos i llicències necessàries.

Així mateix acollirà, al dipòsit controlat del Parc Ambiental de Bufalvent, el rebuig i el bioestabilitzat que sigui transferit des del Vallès durant aquest període.

Finalment, acollirà la fracció orgànica de recollida selectiva transferida pel Consorci del Vallès a la planta de compostatge del Parc Ambiental de Bufalvent.

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, per la seva banda, transferirà l'orgànica que no pugui ser tractada a la planta de Can Barba cap a la planta de compostatge de Bufalvent durant aquest període.

Compostatge i triatge

El Consorci del Bages per a la Gestió de Residus va sol·licitar a la Generalitat que financés la construcció d'una planta de tractament del rebuig que va al contenidor de brossa que es calculava que requeriria una inversió estimada en aquell moment d'entre 11 i 14 milions d'euros.

La planta de tractament és un híbrid entre un centre de compostatge de les deixalles orgàniques i un de triatge de plàstics, metalls, brics, paper i cartró.