El mes vinent farà un any que les caputxines i la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) van anar a Roma per conèixer com respirava el Vaticà quant al seu acord. Un any després -el gener passat hi van tornar a enviar la documentació- tot continua igual. Malgrat que són molt grans i no tenen el suport de l'Església per fer la seva voluntat, les monges no es rendeixen. L'abril van enviar una carta al Sant Pare perquè intercedís per elles. La hi van enviar certificada i, també, per mitjà d'una persona de confiança.

Dijous al vespre, per mitjà de la Plataforma 379, creada per donar suport a les caputxines, el Centre d'Estudis del Bages va organitzar un acte a l'església del convent que va servir per parlar de la fundació, objectius i projectes de Plataforma 379; de la cronologia dels fets d'ençà que les germanes van decidir cedir l'ús del convent a la FSSM per fer-hi una residència d'avis a canvi que tingués cura d'elles; de la trajectòria de les quatre germanes que hi ha al convent (Victoria Mayas, Teresa Caballero, Aina Mateu i Pilar Lumbreras, que no va assistir a l'acte perquè està ingressada), i de temes lligats a la vida de la clausura, com el torn, i a la comunitat, com la litúrgia.

El que va generar més debat va ser la decisió de Roma de declarar nul l'acord de la cessió. Alguns assistents -l'acte en va aplegar mig centenar- van fer preguntes i reflexions que la germana Teresa, darrera superiora del convent, va anar contestant. En les seves respostes no va estalviar crítiques al Vaticà i a l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. En el cas del Vaticà, va assegurar que, quan van anar a Roma el juliol del 2016, la persona que els va atendre (monsenyor Carballo) els va avançar que la cessió s'autoritzaria. La realitat, però, era molt diferent: pel que sembla, dos mesos abans, aquest acord havia estat declarat nul per la Santa Seu. Quant a l'alcalde, va explicar que les va anar a visitar per Nadal i els va dir que primer calia arreglar bé l'atenció de les quatre germanes, tenint en compte que se'n cuidava la FSSM i que el bisbe l'havia expulsat aquell desembre, i que, després, ja arribaria resoldre el tema de la casa i de la cessió. Segons la germana Teresa, no ha fet ni una cosa ni l'altra.

Quant al bisbe Romà, les monges van lamentar el seu desconeixement pel que fa al carisma franciscà que segueixen les caputxines, que implica tenir un esperit crític i obert i no fer un seguidisme cec i acrític de l'Església si s'hi està en desacord. Entre el públic hi va haver qui es va demanar si el bisbat i el Vaticà haurien actuat igual -desautoritzant les monges malgrat que el convent sigui seu- si en lloc de dones fossin homes.