La modificació del pla parcial urbanístic de la Plana del Pont Nou ha fet aflorar el contingut d'una sentència judicial del 2013 que obliga l'Ajuntament de Manresa a pagar 1,6 milions d'euros dels quals volia que es fessin càrrec els propietaris del sector.

La sentència, confirmada pel Tribunal Suprem el 18 de juny del 2013, disposa que els costos d'urbanització de l'avinguda de l'Esport, atès que constitueix un sistema urbanístic general, no poden anar a càrrec dels propietaris del sector.

Això suposa la invalidació d'un article de la normativa del Pla General i del Pla Parcial Urbanístic en tant que disposa aquesta càrrega. Per això l'Ajuntament va haver de posar en marxa la tramitació de la modificació d'ambdós planejaments urbanístics.

Requerit per aquest diari, el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, ha explicat que el jutge considera que la futura avinguda de l'Esport complirà una funció d'estructura bàsica de la ciutat, el que se'n diu sistema general.

Es tracta d'un vial projectat amb dos carrils per banda que no només estructura el polígon del Pont Nou sinó que és un accés a la ciutat, com l'avinguda dels Països Catalans o l'avinguda Universitària, i no ha d'anar a càrrec dels propietaris sinó de l'Administració.

De 15,8 14,2 milions

La sentència ha obligat a fer un nou repartiment de les despeses d'urbanització que havien estat calculades. El conjunt de la intervenció per urbanitzar el polígon del Pont Nou està valorat en 15,8 milions d'euros, dels quals l'avinguda de l'Esport suposa a l'entorn d'1,6 milions d'euros.

Com que aquests 1,6 milions d'euros, per ordre judicial, els ha d'assumir l'Administració, els propietaris passen d'haver de pagar 15,8 milions a 14,2 milions.

Durant el darrer any el que s'ha anat fent ha estat modificar el pla general urbanístic, el pla parcial del sector i el projecte d'urbanització per tal d'adaptar el planejament i el projecte a la nova situació derivada de les sentències judicials fermes.

Aquesta actuació s'ha de desenvolupar en forma de pla parcial urbanístic amb gestió per cooperació, el que vol dir que el lideratge l'assumeix l'Ajuntament i reparteix quotes entre els diferents propietaris. Un repartiment que ha estat qüestionat judicialment en tres ocasions (vegeu desglossat). La sentència ferma del Tribunal Suprem, no recurrible, del 2013 no fixava cap data per ser executada. El 2015, l'Ajuntament va decidir començar a treballar en la modificació del planejament per tal de donar compliment al contingut de la sentència.

Pel que fa a la quantitat econòmica que haurà d'assumir l'Ajuntament, el govern municipal assegura que no es va saber fins a la modificació del projecte d'urbanització, que va ser aprovat inicialment el mes de gener del 2017 i definitivament l'abril del 2017. És a dir, aquest import d'1,6 milions no es coneixia el 2009, any de la primera sentència inicial, ni el 2013, sinó que s'ha conegut quan s'ha fet la modificació del projecte d'urbanització.

L'Ajuntament considera que aquest és un cas molt diferent d'altres sentències desfavorables que han perjudicat seriosament les arques municipals. En tot cas l'Ajuntament afirma que «haurà d'assumir aquest cost quan es portin a terme les obres, que actualment no tenen data».

Tres recursos presentats per propietaris privats han obtingut sentències fermes

En total van ser tres els propietaris de terrenys al polígon del Pont Nou de Manresa, el que hi ha al costat del cementiri, que, de forma individual, van presentar recursos judicials.

A banda de la sentència que disposa que els costos d'urbanització de l'avinguda de l'Esport no poden anar a càrrec dels propietaris del sector, n'hi ha encara dues més.

La segona sentència, recaiguda en via de recurs d'apel·lació el 30 de setembre del 2014, estableix la línia d'edificació respecte de l'eix Transversal que afecta la par- cel·la situada més al nord, entre el traçat de l'eix i les instal·lacions de la Lemmerz, la qual cosa comporta la impossibilitat d'edificació en una de les parcel·les resultants, i que s'ha resolt a través d'un conveni transaccional que estableix l'exclusió d'un conjunt de parcel·les del sector.

Una tercera sentència -ja en l'àmbit estrictament de projecte de reparcel·lació -, dictada en recurs d'apel·lació i de data 30 de setembre del 2014, estableix uns coeficients d'homogeneïtzació respecte a la parcel·la adjudicada a un propietari, a causa de la seva configuració irregular, amb una nova valoració d'aquella finca.

La sentència determinava un defecte d'adjudicació d'aquesta finca respecte dels drets aportats pel propietari que s'havia de compensar econòmicament i, per tant, calia modificar les despeses d'urbanització que havia de pagar aquest propietari.

En execució d'aquesta sentència es va aprovar el 18 de juny del 2015 un expedient d'operacions jurídiques complementàries al projecte de reparcel·lació.