L'acció «Un poble empresonat» arribarà divendres a Manresa amb el 71 % dels torns ja ocupats per passar un mínim de dues hores en una cel·la al mig de Sant Domènec. L'acció és organitzada per l'ANC i Òmnium Bages-Moianès amb el suport dels CDR per reclamar la llibertat dels presos polítics: Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

Les dues cel·les s'instal·laran a la plaça de Sant Domènec des del divendres dia 16 fins al dimecres dia 21. S'ocuparan en torns de 2 hores durant les 24 hores del dia. Dels 110 torns previstos, un 71 % ja és ple. Falta cobrir la resta. Totes les persones interessades a participar-hi es poden inscriure a la pàgina unpobleempresonat.cat.

La iniciativa es posarà en marxa el divendres a partir de les 6 de la tarda, i una de les primeres persones d'entrar-hi serà el pallasso i regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, denunciat per la Guàrdia Civil pels fets de l'1-O. Cada dia, entre les 6 i les 8 del vespre, hi haurà persones conegudes de Manresa i comarca que participaran en l'acció.

Per al dirigent de l'ANC a Manresa Antoni Bozzo, es tracta d'una iniciativa en solidaritat amb els presos polítics, de dignitat, «perquè és com si ens empresonessin a nosaltres», i com a denúncia «per la nul·la qualitat democràtica de l'Estat espanyol». Segons Bozzo, «vivim moments excepcionals que requereixen accions excepcionals». A més a més «les perspectives no són bones per la quantitat d'encausats que hi ha i l'actitud de l'Estat espanyol».

Al voltant de la instal·lació es faran activitats paral·leles, i també hi haurà equips de seguretat. En total l'acció mobilitzarà més de 200 persones, segons Bozzo. Per al dirigent de l'ANC al Bages Josep Emili Puig, «som conscients que és una proposta que no agrada a tothom», però més enllà de tancar-se a les cel·les la intenció és convertir Sant Domènec en un punt de trobada.

En nom d'Òmnium Cultural, Jaume Puig va destacar que la iniciativa coincideixi amb les Festes de la Llum. Juntament amb l'Encesa de la Nova Llum que organitza l'entitat dimarts al vespre, «permetrà recordar els presos amb més intensitat».

Les cel·les fan tres metres per dos i mig. En cadascuna hi ha una taula, una cadira, un llit, diverses mantes, una estufa, un matalàs i un coixí, i llum.

Òmnium Cultural a Osona és qui va idear aquesta iniciativa, que es va dur a terme a la plaça Major de Vic el novembre passat. A partir de llavors ha recorregut poblacions com Granollers, Olot i Tàrrega. Es dóna la circumstància que el 16 de febrer es compliran quatre mesos justos de l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.