Barcelona és la porta d'entrada dels xinesos a Catalunya i a la resta de l'estat. De fet, la Ciutat Comtal i la seva àrea metropolitana és el lloc de l'estat on se n'estableixen més, i un cop a la capital catalana i a les ciutats més properes, si hi ha saturació de negocis regentats per xinesos, es desplacen a altres zones de Catalunya, o de l'Estat espanyol. De fet, al final dels 90 hi havia més tendència a anar cap a Madrid o a la costa de la comunitat valenciana. «La presència de xinesos a Manresa respon a aquesta lògica, i van arribar a les comarques de la regió central fa uns 30 anys perquè era un mercat verge pel que fa a establiments de xinesos», explica Josep Vilarmau, coordinador del Programa d'Acollida de l'Ajuntament de Manresa.

Tot i que en un primer moment, al principi dels 90, es van establir sobretot a Catalunya, la tendència de molts xinesos que van arribar després va ser d'anar a altres punts de l'estat, com a ciutats de la costa del País Valencià i a Madrid. De fet, dos membres de la comunitat consultats per elaborar aquest reportatge, i que actualment viuen a Manresa, Zhao Qiu i Zhao Jzanhui, diuen que abans d'arribar a Manresa van treballar a València.

Un dels objectius de moltes famílies és obrir negocis. Vilarmau també explica que en ocasions s'han escampat rumors, infundats i totalment falsos, sobre els xinesos establerts a Manresa. «Es comenta que els perdonen els impostos o que fan més hores de les permeses i que reben ajuts del consolat per tirar endavant els seus negocis», explica.

Tot i que mantenen molts llaços familiars amb el país d'origen, i els costa relacionar-se amb la població autòctona per la dificultat d'aprendre els idiomes del país, estan molt interessats que els fills, que ja han nascut a Catalunya, aprenguin bé a l'escola el català i el castellà. «Això suposa una oportunitat en el negoci per obrir-se més a la població d'aquí», afegeix Vilarmau.