El nomenament del rector del Poble Nou de Manresa, mossèn Joan Prat, com a exorcista de la diòcesiha generat sorpresa, però s'emmarca en una actuació més àmplia de l'Església que deixa clar que els exorcismes -per expulsar o destruir un ens sobrenatural que es considera que ha pres possessió d'un ésser viu o un objecte- ni tornen ni havien marxat.

Segons la publicació Catalunya Religió, el cardenal Mauro Piacenza, responsable de la Penitenciaria Apostòlica de la Santa Seu, va enviar una carta a diverses conferències episcopals en què demanava a tots els bisbats la llista dels capellans que tenen encomanada aquesta funció. Alhora, suggeria que els bisbats que no en tenien en nomenessin un.

La demanda respon a la voluntat de Piacenza d'assegurar la correcta formació i la seriositat dels capellans que s'endinsen en aquest terreny tan tenebrós i que fàcilment llisca cap a pendents fantasiosos o malaltissos. Per això, Piacenza ha impulsat de nou els cursos de formació per a exorcistes a Roma, que ja celebren la tretzena edició. És en aquest context que el bisbat de Vic ha fet el nomenament.