El secretariat de l’ANC a Manresa ha demanat a l’Ajuntament de Manresa que retiri la bandera espanyola de l’edifici del consistori a la plaça major. El CDR de Manresa va fer la mateixa petició dies enrere, coincidint amb la festa major.

L’ANC ha recordat que des del 2011 insta l’Ajuntament a retirar de manera permanent la «bandera monàrquica espanyola de la façana de l’Ajuntament». Afirma que en cas de sentència ferma «que n’obligui la seva restitució, com ja es fa en molts ajuntaments del Principat». D’aquesta manera es deixaria clar que la «bandera monàrquica oneja a l’Ajuntament per imperatiu legal».

En un comunica fet públic aquest dijous, l’ANC recorda que Manresa és una ciutat de tradició republicana. «El 70 % de la ciutadania, a les últimes eleccions municipals, va donar confiança a forces polítiques inequívocament republicanistes».

Continua dient que més enllà d’arguments jurídics, «la bandera monàrquica espanyola que presideix l’Ajuntament de Manresa, simbolitza una tradició oligàrquica que va directament en contra de la gran majoria social del país».

Afirma que és una bandera que «ha jugat històricament en contra del progrés col·lectiu de les classes populars i que beu directament del franquisme».

La setmana passada el CDR de Manresa va demanar a l’equip de govern que retirés la bandera espanyola durant els dies de festa major.

A finals del 2016 l’Ajuntament la va treure fins que la subdelegació a Catalunya del govern central va instar a que fos restituïda. L’edifici consitorial va estar una vuitantena de dies sense la bandera.

Cap canvi

L'equip de govern «no farà canvis en relació amb els símbols» que hi ha a la façana de l'ajuntament de Manresa «per tal d'evitar polèmiques en el marc de la festa major», explicaven fonts governamentals. El dia 17 d'agost, el CDR de Manresa instava el consistori a retirar la bandera espanyola en resposta de la repressió de l'Estat contra el procés. Ara s'hi ha afegit l'ANC Manresa, que des del 2011 ha demanat en diverses ocasions que es retiri de forma permanent.

La bandera d'Espanya ja va ser retirada el 3 d'octubre de l'edifici, però la justícia va obligar a restituir-la. «Si avui oneja a la façana del consistori no és per voluntat de la majoria dels regidors, sinó per imperatiu legal i per imposició expressa de la delegació a Catalunya del Govern central, que va ordenar restituir-la sota amenaça de conseqüències judicials», destacava l'equip de govern.

Tanmateix, «més enllà de retirades temporals de símbols, els regidors de l'equip de govern continuen compromesos amb les llibertats i la democràcia», afegien. A la façana ara hi ha penjada l'estelada i el llaç groc per l'alliberament dels presos polítics.