Els veïns desallotjats de l'edifici del carrer Galceran Andreu de Manresa, xamfrà amb el carrer Codinella, per un esfondrament parcial no podran tornar a casa seva. No reuneix les condicions per ser habitat, segons van avaluar ahir tècnics municipals. L'esfondrament d'una de les parets mitgeres es va produir dimarts al vespre (vegeu Regió7 d'ahir).

Ahir se'ls va comunicar la situació. També se'ls va donar permís perquè un per un, i sota supervisió policial, entressin als pisos per endur-se les seves pertinences. Avui podran continuar fent-ho, i demà es tapiaran i es blindaran tots els accessos a l'immoble. Tècnics municipals continuaran la inspecció i juntament amb els propietaris estudiaran com afrontar la situació i què fer amb l'immoble.

El bloc d'habitatges té 12 pisos, quatre dels quals estaven buits. A la meitat dels habitatges hi vivien propietaris o llogaters, i en almenys dos més hi havia okupes que en alguna ocasió havien provocat problemes, segons el relat dels veïns. En total una vintena de persones van ser desallotjades.

Segons l'Ajuntament de Manresa, l'esfondrament d'una de les parets mitgeres, el que va fer saltar les alarmes, hauria estat causat per una filtració d'aigua. El forat és visible des del parc de la Seu. En la inspecció de l'edifici els tècnics van detectar altres patologies en sostres, cobertes i altres parets mitgeres. «La part col·lapsada és molt important i tota l'estructura de l'edifici se n'ha ressentit», va explicar ahir a Regió7 el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy.

Segons va explicar a aquest diari un dels propietaris, la comunitat era conscient d'aquestes deficiències. En una reunió de veïns es va decidir que es repararien aprofitant les obres que s'han de fer a l'edifici dels jutjats vells i a l'antiga seu de la Creu Roja, que és just al costat, per fer-hi la delegació del Govern a Manresa. Aquest projecte, però, no té data.

L'esfondrament es va produir dimarts al vespre l'edifici del Galceran Andreu, 10-12. Després de desallotjar els veïns, durant el vespre i la nit es van fer enderrocs d'emergència i apuntalaments. Els treballs es van dur a terme amb una grua de grans dimensions des de la Via de Sant Ignasi. Això va fer que es tallés el trànsit a tota la zona. No es va restablir fins a 2/4 de 3 de la matinada. També es van tallar els accessos per als vianants. Ahir al matí ja s'hi podia passar, tret del camí que va del Codinella a la mateixa Via de Sant Ignasi, i de l'accés des del parc de la Seu.

L'immoble va passar la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITe) el 2009, que té una validesa de 10 anys. Per tant, encara estava en vigor.