Prop de la meitat d'aigua que es necessita per omplir una piscina olímpica es va perdre ahir a Manresa a causa de dues avaries a la xarxa de subministrament d'Aigües de Manresa. Un problema amb una peça durant unes obres al passeig de Pere III (a Crist Rei) i la posterior rebentada d'una canonada al carrer d'Àngel Guimerà van llençar fins a un milió de litres d'aigua al centre de la ciutat, segons van confirmar a Regió7 fonts de la companyia. En una piscina olímpica hi caben uns 2,5 milions de litres.

A més, totes dues incidències van provocar el tall d'aigua a desenes de llars i comerços de la zona, que es va restablir completament a 1/4 de 7 de la tarda. La primera avaria va tenir lloc a quarts d'11 del matí, quan durant unes obres programades en un lateral del Passeig -a la confluència amb el Guimerà- es va escapar una peça en forma de T que es col·loca a la bifurcació de tres canonades i una gran fuita d'aigua va omplir la via en pocs minuts. Es van vessar uns 850.000 litres (850 m3) i uns 80 abonats van quedar sense aigua, va confirmar a aquest diari Mita Cases, cap de secretaria general d'Aigües de Manresa.

Una altra gran fuita

L'altra avaria es va produir a quarts de 2 del migdia només uns metres més enllà de la primera, al carrer Guimerà, just davant de la botiga Tous. Una de les canonades d'aigua que hi ha sota la vorera va rebentar, i va provocar la inundació d'un tram del Guimerà i la pèrdua d'uns 150.000 litres (150 m3), segons Cases. L'aigua va aixecar la vorera i va entrar als baixos de la joieria, i va provocar danys a la façana i al mobiliari. Així mateix, va deixar sense aigua fins a quarts de 7 de la tarda molts veïns i comerços. L'avaria es va resoldre provisionalment, però ara cal aixecar la vorera i fer una diagnosi completa de l'estat de la xarxa, uns treballs que poden durar dies.

Les dues fuites van ser molt aparatoses i van crear molta expectació entre vianants i veïns. A causa de la gran quantitat d'aigua que circula per aquestes canonades -la de Crist Rei és de 150 mm de diàmetre i la del Guimerà de 100 mm- i la forta pressió, es van perdre molts litres (un milió), tot i que la companyia va mobilitzar més d'una desena d'operaris que van treballar a corre-cuita per aturar el malbaratament.

Tot apunta, segons Mita Cases, que l'explosió de la canonada del Guimerà podria haver estat provocada per l'avaria de Crist Rei. «Hem hagut de tallar el pas d'aigua per evitar la pèrdua de més litres. Però podria ser que la forta pressió a què circula l'aigua un cop reobert el pas hagi estat la causa de la rebentada a Guimerà», va admetre la responsable.