La Junta Comercal del Bages del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) recuperarà aquest cap de setmana la festivitat cultural del Gremi de Sant Lluc, una celebració que es duia a terme durant la postguerra, en plena dictadura franquista, organitzada per metges i artistes de la ciutat. Se celebrarà dissabte a les 6 de la tarda a la plaça Major.

El Gremi de Sant Lluc era un grup de ciutadans, metges, artistes i gent liberal que es reunien amb la intenció de dinamitzar l’espai cultural de la ciutat en una època especialment fosca. Aquesta festivitat es va celebrar a Manresa entre el 1946 i el 1954 en el difícil context de la postguerra, amb l’organització de diverses activitats culturals i lúdiques vinculades a la cultura popular catalana. Com aleshores, en la celebració d’enguany hi haurà la intervenció d’entitats de la ciutat vinculades a la cultura, es cremarà la falla i s’oferirà una xocolatada popular per la mainada. Era el que es duia a terme aleshores.

També com llavors es cremarà un ninot a la plaça Major. En aquesta oportunitat farà al·lusió a la sanitat i a la cultura.

La festivitat del Gremi de Sant Lluc renaixerà després de 72 anys. Es va dur a terme entre els anys 1946 i 1954. El gremi organitzava activitats com la celebració dels Reis d’Orient, els armats de Setmana Santa, representacions teatrals i l’esmentada festivitat de Sant Lluc. La delegació al Bages del Col·legi de Metges ho ha recuperat enguany amb motiu del canvi de junta que hi ha hagut recentment i per commemorar la designació de Manresa com a Capital de la Cultura Catalana.

El dia abans, divendres, la Junta Comarcal del CoMB celebrarà una nova edició de la Vigília de Sant Lluc, celebració de la professió mèdica bagenca. L’acte se celebrarà al Restaurant Torre Busquet de Manresa, a la carretera de Viladordis, s/n.

Comptarà amb la participació d’Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, que pronunciarà la conferència «La grip espanyola del 1918: cent anys d’una pandèmia».

Durant la celebració es reconeixerà la tasca dels col·legiats que passen a ser honorífics, es donarà la benvinguda als nous col·legiats, i Jordi Aligué, president de la Junta Comarcal del Bages del CoMB, i Jaume Sellarès, vicepresident del CoMB, faran entrega dels següents guardons: XVI Premi del Bages al Metge Jove; XXII Premi del Bages de Ciències Mèdiques; XXII Premi d’Història de la Medicina Catalana Oleguer Miró Borràs; XXII Premi Vivències Mèdiques Dr. Pere Tarrés i Claret; i el Premi Metge Bagenc 2018.