«Moltes vegades m'han preguntat com és possible que em dediqués a aquest repte. La pregunta pertinent seria com pot ser que m'hagi pogut dedicar durant vint anys a una malaltia que tothom menysprea. Un elefant enorme al qual, malgrat ocupar un espai important de la nostra sala d'estar, on pren cafè o infusions amb pastes amb nosaltres, ningú dirigeix la paraula? El dèficit d'inversió en recerca és extraordinari arreu del món. A més a més, a l'Estat espanyol s'hi afegeix el menyspreu ancestral per la recerca». Contundent. Així va ser el discurs d'ingrés del manresà Pere-Joan Cardona Iglesias a la Reial Acadèmia Europea de Doctors, celebrat ahir al vespre a Barcelona.

Metge, especialista en Microbiologia i Parasitologia, investigador i cap de la Unitat de Tuberculosi Experimental de la Fundació Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol de Badalona, que celebra 20 anys, Cardona va ser investit acadèmic numerari en un acte a l'auditori de Foment del Treball al qual el van acompanyar la seva esposa, fills, germans i oncles. Va iniciar el discurs recordant els seus pares, la Conxita i el Marian, ja difunts.

Emili Gironella Masgrau, que és qui va fer la proposta d'ingrés del manresà a la RAED, va llegir el discurs de resposta -on va repassar la trajectòria del nou acadèmic numerari- al discurs que va llegir Cardona, on va denunciar l'abandonament i estigmatització que ha patit la tuberculosi, que la vacuna Ruti i el probiòtic Nyaditum resae, ambdós inventats per ell, han intentat pal·liar.

«La tuberculosi és discreta, és un degoteig constant; podríem dir que tranquil; una tranquil·litat que provoca la mort d'una persona cada 15 segons. Una tranquil·litat que fa que morin al voltant d'un milió i mig de persones cada any. Quants morts dirien que va causar la gran epidèmia d'Ebola del 2014? I l'última grip? No ho dubtin, encara ara, al segle XXI, el gran repte de la humanitat és eliminar la tuberculosi, una malaltia que en els últims 200 anys ha matat 2.000 milions de persones».

«Ets un dispers mental»

El seu va ser un discurs apassionat, amb notes d'humor -com les definicions que li van dedicar dos dels doctors amb què va treballar, «el Pere-Joan és un burro de càrrega» i «Pere Txoan, ets un dispers mental»-; anècdotes -com que Alexander Fleming va ser el seu heroi de l'adolescència-, i la capacitat de transmetre a l'auditori la feixuga tasca de l'investigador per trobar el finançament necessari per a la seva recerca. Aquí és quan es va mostrar més crític, i ho va fer amb dades. «Del 2008 al 2016 la inversió en recerca ha davallat dels 6.000 als 2.000 milions (...) A l'Estat espanyol la recerca no es menysté, es tritura», va afirmar.Què és la RAED?

La Reial Acadèmia Europea de Doctors es remunta al 1914. Els seus membres poden ser numeraris, emèrits, d'honor, corresponents i supernumeraris. Cardona és, des d'ahir, l'acadèmic numerari 101. Els acadèmics de número de la institució són escollits entre els doctors de la Unió Europea de prestigi reconegut que estiguin disposats a contribuir desinteressadament al progrés de la humanitat, l'avenç del pensament de la raó i la qualitat de la ciència, de la filosofia, de la tècnica o de l'art.