En tres partits de futbol, un equip va marcar 3 gols i en va encaixar 1. Dels tres partits, en va guanyar un, en va empatar un altre i va perdre el tercer. Quin va ser el resultat del partit que va gua-nyar?». No és cap pregunta amb trampa (o sí). És el repte matemàtic que van haver de resoldre els preinscrits a 7demates, un dels dos programes amb les matemàtiques de protagonistes que acull l'UPC de Manresa. L'objectiu l'explica la seva inventora, la professora del centre Montse Alsina: «donar-los l'oportunitat de pensar, de descobrir que sí que poden amb les mates i que els donin el valor i importància que mereixen, i deixem de tenir-los fòbia!». Resoldre el repte representava ocupar una de les places disponibles.

Enguany, aquest programa per a alumnes de 2n i de 3r d'ESO, que només se celebra a Manresa, i el d'Anemx+matemàtiques, per als de 4t d'ESO, que també acullen altres municipis, celebren la 4a i la 3a edició, respectivament, i són les que han tingut més inscrits i de llocs més llunyans i diversos.

115 inscrits per a 15 places

En el cas de 7demates, hi ha hagut 115 preinscrits per a 15 places. Alsina explica que, «si bé ens havíem centrat a fidelitzar el públic destinatari de la Catalunya Central i dels Pirineus, ha traspassat la zona i, a banda de la gent del Bages, s'hi han presentat nois i noies de 31 centres de municipis tan diversos com Tarragona, Pineda de Mar, Lleida i Sant Sadurní d'Anoia, a més a més de Berga, Igualada, Terrassa i Vic. És una mostra de la qualitat del programa, gestat i dut a terme íntegrament al Bages».

Manresa, com Barcelona

Pel que fa a l'altre programa, que també es fa a Barcelona ciutat, Lleida, Girona, Reus i a les Terres de l'Ebre per mitjà de l'Associació de Barcelona per a l'estudi i l'aprenentatge de les Matemàtiques i de la Federació d'Entitats per a l'Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya, el grup de Manresa ha destacat amb 40 inscripcions de 19 centres de set comarques diferents, i ha igualat pràcticament en xifres la seu de Barcelona, cosa que li ha fet merèixer felicitacions dels coordinadors.

Tots dos van celebrar la primera jornada el 20 d'octubre passat i es desenvoluparan en vuit sessions que s'allargaran fins al maig.

La resposta al repte del principi? 3-0. La numèrica, remarca Alsina, «no va ser suficient. Els números també s'han d'acompanyar de paraules, perquè els arguments són molt importants. Es necessiten ciutadans capaços de pensar i de comunicar-se!».